Viis kuud tagasi, 19. septembril lastekliinikus ja kirurgiakliiniku lastekirurgia osakonnas tegutsemist alustanud Dr Kloun Manni tõukab tagant soov haigete laste päeva veidikenegi rõõmsamaks muuta.

Dr Kloun Mann lastehaiglas lapsi lõbustamas. Foto: Liidia Koik.

Kui kloun Manni ehk pärisnimega Marika Reiko argipäev möödub kooliõpetajana Tartu Rahvusvahelises Koolis ning kord kuus ka magistrandina Tartu Avatud Ülikoolis, siis klounitamise päevadel vahetab ta pärastlõunal õpetajakostüümi klouniriietuse vastu ning tõttab lastehaiglasse. „Klounitan erinevates osakondades umbes poolteist tundi. Seejärel lähen Maarjamõisa lastekirurgiasse ja olen sealgi tunni ringis,“ kirjeldab lõbus klounitädi oma päeva klounina.

Idee klouniks hakata tuli Marika Reikol bussipeatuses Dr Klouni plakatit nähes. „Mulle meenus film Patch Adamsist, keda mängis Robbie Williams. Tema oli päris elus esimene haigla kloun,“ selgitab ta. See andiski Marikale impulsi saada esimeseks Tartu haigeid lapsi lõbustavaks klouniks.

Marika Reiko naudib lisaks laste ja haiglapersonali rõõmustamisele ka klounitamist kui tegevust ennast:„See pakub mulle südamerahu, et olen midagi head ja vajalikku teinud. Pealegi muudab klounitamine ka mind ennast rõõmsamaks.“ Ta tunnistab, et mõneti aitab klounina lastega tegelemine täita tal enda elus laste puudumisest tekkinud lünka.

Iga ravil viibivate laste külastuse ajal juhtub Dr Kloun Mannil ka midagi vahvat. Näiteks lasi kord üks väike tüdruk klouni enda palatisse tagasi kutsuda, et talle üle anda omavalmistatud kingitused. Teinekord jällegi keeldus üks tüdrukutirts emaga kaasa minemast ja ronis hoopiski klounitädi sülle. „Mind on ka ilusasti uksest välja eskorditud, samal ajal minu käest kinni hoides,“ toob Marika näite kõige tavalisematest, aga väga liigutavatest juhtumitest, mis annavad talle jõudu edasi tegutsemiseks. Ja tegutseda kavatseb kloun Mann seni kuni jaksu on.

 

Merili Väljaotsa