Jaanuaris sai vastav kliinikumi meeskond ühele poole ligi aasta väldanud projektiga, mille tulemusena valmis tervishoiuasutuste töötajatele suunatud õppefilm „Jäätmekäitlus haiglas. Miks? Kuidas? Kuhu?“.

Kuna tervishoiuvaldkond on väga spetsiifiline ning teatud liiki jäätmed (sh ohtlikud jäätmed) tekivad vaid tervishoiuasutustes, siis on väga oluline, et need ei satuks keskkonda, vaid saaks nõuetekohaselt eraldi sorteeritud ja edasisele käitlemisele antud.

Õppefilm tutvustabki üksikasjalikult ja illustreeritult kõigi erinevate tervishoius tekkivate jäätmeliikide käitlemise põhimõtteid ning selgitab taustana ka prügimajanduse üldiseid aluseid. „Filmiga ei soovi me panna inimesi pelgalt teatud reeglite kohaselt prügi sorteerima, vaid ka põhjendada ja tagada mõistmine, miks see vajalik on,“ ütles projekti eestvedaja, kliinikumi majandusteenistuse desinfektsiooniosakonna juhataja Tiina Teder.

Tiina Teder.Filmi loomise tingis soov leida huvitavam ja interaktiivsem koolitusmeetod, aga ka vajadus jõuda suurema auditooriumini. „Oma personali koolitamiseks oleme seni juba mitmeid aastaid rakendanud loengu ja seminari vormi, kuid kuna me paraku ei jõua kõiki inimesi näost-näkku koolitada, hakkasime otsima teisi koolitusvõimalusi. Sealt see idee tuli,“ selgitas Teder.

Kuigi õppefilm on mõeldud eeskätt tervishoiutöötajatele, soovitakse sellega käitlemisalast teavet jagada ka praegustele tudengitele ja tulevastele õdedele, füsioterapeutidele, arstidele ja ämmaemandatele. Tiina Tederi sõnul on film edastatud nii tervishoiukõrgkoolidele kui ka Tartu Ülikooli arstiteaduskonnale, et anda neile võimalus seda oma õppetöös kasutada. Lisaks jaotati filmi kõikidele suurematele või väiksematele haiglatele ning perearsti- ja erapraksistele.

Projektimeeskond ei loe siiski oma tööd siinkohal lõppenuks ning peab vajalikuks pidevat jäätmete käitlemise temaatikaga tegelemist ning personali edasist koolitamist. „Ei saa hingata kergendatult, et nüüd on tehtud ja enam ei tee mitu aastat midagi. Kogu aeg peab asjaga tegelema ja selles suunas me ka liigume,“ toonitab desinfektsiooniosakonna juhataja Tiina Teder.

Tederi kõrval lõid filmi loomeprotsessis kaasa majandusteenistuse desinfektsiooniosakonna peaspetsialist Triin Tark ning kliinikumi turbehaldusspetsialist Raul Vatsa. Erinevaid lõpp-produkti valmimiseks vajalikke teenuseid nagu filmivõtete, näitlemise, montaaži jms teostamist osteti väljastpoolt.

Õppefilmi tegemist finantseerisid Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Tartu Ülikooli Kliinikum.

 

Merili Väljaotsa