Kuidas eHLi paremaks muuta?

Dr Mark Braschinsky.Olen varasemalt kokku puutunud teist laadi elektrooniliste haiguslugudega ja võin öelda, et eHL on neist kõige õnnestunum. Kuid tavakasutajana on mul siiski silma jäänud ka kitsaskohti, mille kõrvaldamisega saaks programmi veelgi kasutajasõbralikumaks muuta.

Näiteks analüüside dünaamika vaatlemisel on risttabel kindlasti hea lahendus. Küll aga kerkivad probleemid siis, kui tekib vajadus analüüse välja trükkida: minu teada ei võimalda eHL seda risttabelina teha, mis aga oleks lugejale märkimisväärselt mugavam ning ülevaatlikum kui praegune lahendus, mille korral analüüsid tulevad ühe pika veeruna.

Ühemõtteliselt ebameeldiv on teksti sisestamine läbi pisikese akna. Ülevaate puudumise tõttu kogu tekstist või selle suuremast osast nõuab paranduste ja/või täienduste tegemine õige koha üles leidmiseks pingsat „kerimist“ (nt anamneesi sisestamisel). On selge, et pikema teksti korral polegi võimalik kõike ühele ekraanile mahutada ning mõnerealise sisestuse korral ei pea suuremast aknast üldse rääkimagi, kuid teatud kohtades vajaks sisestusakende suurus optimeerimist. Siinkohal tuleks kasuks lahendus, kus igal kasutajal oleks võimalus lähtuvalt oma harjumustest ja vajadustest eHL endale sobivaks kohandada.

Kohati häirib ka sisestatud andmete salvestamine ja kinnitamine – ideaalis ei peaks see vajama korduvat nupule vajutamist (kasutaja seisukohalt näib, et mõned nupud dubleerivad üksteist, kuigi neid nimetatakse erinevalt – näiteks, „valmis“ ja „salvesta“. Kas keegi teeb töö valmis ja siis kustutab selle või jätab meelega salvestamata?).

Mõningast segadust tekitab diagnooside mitmes kohas sisestamise vajalikkus – nii anamneesi kui diagnooside all. Võib-olla oleks praktilisem muuta anamneesi all diagnooside sisestamine valikuliseks variandiks? Ka edasine töö diagnoosidega võib teinekord täiendamist ja muutmist vajada, kuid selle võimalused on piiratud ja kohati keerulised.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et harjutamine tagab harjumise! Mida kauem me eHL-i oma igapäevases töös kasutame, seda harjumuspärasemaks see saab. Siiski ei sooviks harjuda ebamugavustega, kui arenduste ja täiendustega on võimalik programmi veelgi mugavamaks ja seega ka kasutajasõbralikumaks teha. Usun, et teel parema eHL-i suunas on suurimaks edufaktoriks kasutajate regulaarne ja sisukas tagasiside.


Dr Mark Braschinsky
närvikliiniku arst-õppejõud neuroloogia erialal


Kommentaar:

Kommentaari kirjutamise hetkel on informaatikateenistuses testimisel eHL-i uus versioon, kus on sees mitmesuguseid täiendusi operatsiooniprotokolli, tekstisisestuskasti, päeviku filtreerimise jms kohta. Lehe ilmumise ajaks peaks see versioon olema juba eHL-i töökeskkonnas kasutusel.

Epikriisis, väljavõttes haigusloost ja opiprotokollis on vabateksti sisestamise lahter teinud läbi uuenduskuuri. Ühe olulise muudatusena on lisandunud nupp, mille abil saab teksti sisestamise lahtri teha suuremaks, nii et see laotub üle kogu ekraani (joonis 3).

Nupu teistkordsel vajutamisel vähendatakse sisestuskast jälle tavamõõtmetesse. Loodame, et sellest on abi mahukamate epikriiside ja väljavõtete koostamisel.

Labori analüüside risttabel on üks keerukamaid komponente elektroonilises haigusloos. Nuputame, kuidas teha seda tabelit paremini navigeeritavaks nende patsientide korral, kellele ühe haigusloo jooksul väga palju analüüse tehakse. Samuti püüame leida tehnilist lahendust analüüside vastuste mugavamaks lisamiseks epikriisi. Aga komponent on keeruline ning muudatuste teostamiseni läheb veel palju aega.

Eestis on riiklikul tasemel võetud suund haiguslugude digitaliseerimise suunas. Kliinikumisiseselt on samuti sihiks väljatrükkide vähendamine. Seetõttu on programmis ekraanikuvasid, sealhulgas ka labori analüüside risttabel, milledele eraldi väljatrükivorme pole tehtud.

 

Kati Korm.

Kati Korm
informaatikateenistuse arendusosakonna juhataja