Ohjeldatava kinnihoidmise harjutamine. Lamab instruktor Tommi Kääriäinen ja kinni hoiab koolitatav, Jämejala haigla sundravi osakonna töötaja. Foto: Ruth Tohvre.Mai lõpust juuni alguseni toimus psühhiaatriakliinikus viiepäevane kursus teemal “Vägivalla ennetamine ja turvaline hooldus“. Koolituse põhieesmärgiks oli tutvustada turvalise ohjeldamise võtteid ja meetodeid, mis ei kahjustaks patsienti ega seaks ohtu personali.

Kursus toimus Eesti Patsiendi Esindusühingu eestvedamisel ning õppepäevade läbiviijateks olid psühhiaatriaõdedest instruktorid Sami Ikonen ja Tommi Kääriäinen Soomest, kellel kahepeale kokku pea 25-aastane töökogemus psühhiaatriliste patsientidega.

40-tunnisest koolitusest võttis osa 20 inimest, kellest suurema osa moodustasid psühhiaatriakliiniku õed. Samas olid esindatud ka Jämejala ja Tallinna Psühhiaatriahaigla ning Lõuna-Eesti Haigla ja Kuressaare Haigla psühhiaatriaosakonnad.

Koolituse esimesel, teoreetilisemat laadi päeval andis Eesti Patsiendi Esindusühingu jurist Eve Pilt ülevaate ohjeldamise õiguslikust taustast ja ohjeldamisega kaasnevatest nõuetest. Lisaks tutvustasid Sami Ikonen ja Tommi Kääriäinen vägivalla ennetamise ning turvalise hoolduse üldpõhimõtteid, kirjeldades sealhulgas vägivalla ennetamise erinevaid meetodeid, võimalikke probleemseid olukordi ning valu ja vigastuste tekitamise põhjusi ohjeldamisel. Samuti said üle korratud agressiivse ja vägivaldse käitumise ajendid ning patsiendi vajadused ohjeldamisel.

Järgnevatel päevadel viidi läbi praktilisi harjutusi, mille käigus õpiti erinevaid ohjeldamise tehnikaid: kuidas korrektselt ja ohutult ärritunud või agressiivsele patsiendile läheneda; kuidas ohjata patsienti istudes, püsti ja pikali ilma ennast ohtu seadmata ning patsiendile valu või ebamugavust põhjustamata. Siinkohal toonitaks, et ükski kinnihoidmise meetoditest ei hõlmanud ohjeldusrihmade kasutamist. Lisaks õpetati lihtsamaid enesekaitsevõtteid.

Koolituse lõppedes jäi kõlama tõdemus, et samalaadset õppust oleks vaja kogu õendus- ja hoolduspersonalile, kes psüühikahäiretega patsientidega töötab. Käesolevaks hetkeks on teada, et Eesti Patsiendi Esindusühing otsib rahastajaid koolitamaks välja eestlastest instruktoreid, kes ise samalaadset koolitust läbi viima hakkaksid.

 

Margit Lenk
psühhiaatriakliiniku lasteosakonna õde