Dr Mati Ress. Foto: Jaak Nilson.

Ta on olnud paljudele kunagistele sanitaridele ning praegustele edukatele arstidele suunanäitajaks ja nende tulihingeliseks toetajaks. Kolleegid hindavad teda kui oma ala spetsialisti ning usaldusväärset partnerit. 1. oktoobril tähistab südamekliiniku kardiokirurg dr Mati Ress 70. juubelit. Olulise tähtpäeva puhul jagavad dr Ressiga seotud mälestusi arst-konsultandi endised ja praegused kaastöötajad.


Dr Ressiga kohtusin ma 1976. aastal peale meditsiinikooli lõpetamist, kui asusin õena tööle kardiokirurgia osakonda. Sattusin väga meeldivasse nooruslikku kollektiivi, kus oli palju vaimsust, energiat ja tegusust. Dr Ress võttis sanitaridena (tollel ajal oli neist suur puudus) tööle palju noori inimesi, kel ei olnud õnnestunud ülikooli sisse saada, ning lubas igati toetada meie edasiõppimist. Ta muretses meile kohad ühiselamus; töögraafikud võimaldasid osaleda ettevalmistuskursustel; tema loal sai osakonna õpperuumis läbi viia füüsikatunde jne. Ja loomulikult jälgis ta, et kõik kulgeks hästi ja ladusalt, seda just meie heaolust lähtudes, nii-öelda hoidis meil silma peal.

See oli väga omakasupüüdmatu tegevus - tal oleks olnud lihtsam tööle võtta kindel ja püsiv inimene, kuna noored said enamasti järgmisel aastal ülikooli sisse ja osakond oli jälle sanitarist ilma.

Usun, et kümmekond arsti meie hulgast võiksid kindlasti öelda - arstiks tänu dr Ressile. Nendest inimestest on saanud tublid ja töökad arstid. Selles mõttes ei ole olnud tema vaev ja abi asjatu ning usun, et ta tunneb meie üle heameelt.

Kõikide sel ajal koosolnud kolleegide nimel ütleksin: Armas dr Ress - meie südametesse jääd Sa alatiseks! Palju-palju õnne!

 

Dr Tiiu Hermlin.
Dr Tiiu Hermlin
naistekliiniku arst-õppejõud sünnitusabi ja günekoloogia erialal

 

Tänavuseks on möödunud juba 32 aastat ajast, mil kaks keskkoolitüdrukut Krista (Räpinast) ja Marju (Põltsamaalt) ülikooli ukse taha jäid ja Tartusse tööle jääda otsustasid. Hoolimata igasuguste kogemuste puudumisest, õnnestus meil tänu tollasele osakonnajuhatajale dr Ressile saada tööd Maarjamõisa südamekirurgia osakonnas sanitaridena, kus töötasime ülikooli lõpuni.

Dr Ress oli sealjuures meile alati suureks eeskujuks ja suunajaks. Tänu temale mõistsime, et haridust ei omandata pelgalt koolis, vaid sootuks rohkem inimestelt, kes seda oma teadmiste ja oskustega lahkelt jagavad. Dr Ressi isalikud õpetussõnad meenuvad sageli veel tänagi ning võivad ootamatul hetkel ka paljude aastate pärast päästjaks saada.

Oma osakonnajuhatajalt õppisime ka meeskonnatöö olulisust, pühendumist, vastutuse võtmist ning põhitõde, et ka väikesed asjad on olulised ja peavad saama hästi tehtud.

 

Dr Krista Reva.
Dr Krista Reva
Antsla perearst

 

Dr Marju Nigu.
Dr Marju Nigu
Elite erakliinikuarst-administraator

 

Dr Mati Ress on igati tubli arst, mõistev kolleeg ja väga hea osakonnajuhataja. Üks parimaid oma osakonna eest hoolitsejaid.

 

Dr Maido Uusküla.
Dr Maido Uusküla
südamekliiniku arst-konsultant

 

Tänu eelnevale kirurgitööle Tapa Linnahaiglas oli dr Ressil Tartusse tööle asudes väga hea üldkirurgiline ettevalmistus. Rajoonihaiglas töötamine andis tol ajal arstile väga laia silmaringi, sest kokku puututi mitmesuguste haiguste ja situatsioonidega.

Mäletan, et 1974. aastal sõitsime me koos väljakutsele Tõrvasse, kus üks noormees oli saanud ränga rindkere vigastuse ja lisaks ka maksarebendi. Mulle jättis sügava mulje dr Ressi rahulik, adekvaatne ja asjalik tegevus olukorra lahendamisel. Ta sai patsiendi opereerimisega hästi hakkama ning haige paranes hiljem täielikult.

Nii haigetesse kui oma personali on dr Ress alati suhtunud väga sügavalt inimlikult ning mitte kunagi üleolevalt. Just oma rahuliku, sõbraliku ja inimeste soove arvestava käitumisega suutis ta südamekirurgia osakonna juhatajana luua sellise atmosfääri, et ka nõukogudeaegses üldise meditsiinipersonali puuduse olukorras oli tema osakond alati töötajatega varustatud.

 

Dots. emer. Jüri Samarütel.
Dots. emer. Jüri Samarütel
anestesioloogia- ja intensiivravi kliiniku üldanestesioloogia osakonna arst-konsultant