Eesti Doonorite Seltsi tänavu juulis ja augustis läbi viidud sotsiaalkampaania „Verd ei asenda miski“ suurendas vereloovutuste arvu Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikumi ning Ida-Viru keskhaigla verekeskustes 8-24% võrra.

05.09.2009, Meditsiiniuudised. „Suvine kampaania suurendas vereloovutajate arvu“

 

Tartu Kiirabi juhatuse liige Ago Kõrgvee ütles, et turvakaamera salvestiselt on võimalik varguse aega täpsustada, kuid jättis selle enda teada. /…/ „Ma ei taha kommenteerida enne, kui uurimine on toimunud. See on ülimalt nahaalne rünne ühiskonna turvalisust tagava asutuse vastu. Politsei peaks jalad rakku jooksma, et asjaolud välja selgitada,“ lausus Kõrgvee.

08.09.2009, Tartu Postimees. „Vargad viisid kiirabiauto tühjaks“

 

Kuigi kõik hambaravis kasutatavad materjalid on allergia suhtes testitud ehk hüpoallergeensed, võivad paljud neist põhjustada ülitundlikkust nii patsientidel kui ka personalil. TÜ stomatoloogiakliiniku juhataja Taavo Seedre sõnul ei ole allergia stomatoloogias siiski sage probleem, sest süljeerituse tõttu on suu limaskest kogu aeg niiske ja seega on allergeeni kokkupuude limaskestaga peaaegu olematu.

09.09.2009, Postimees. „Hambaarstitoolilt võib lahkuda allergiahooga“

 

Portaali eesnaare.ee korraldatud küsitluses selgus, et Eesti mehed ei ole harjunud meestearsti külastama. /…/ Tartu Ülikooli kliinikumi meestearsti Kristo Ausmehe arvates kujutab küsitluse tulemus üsna adekvaatselt praeguseid tervisetrende. "On mehi, kes käivad regulaarses kontrollis, samuti mehi, kes otsivad abi ainult kaebuste korral," sõnas Ausmees.

09.09.2009, SL Õhtuleht. „Eesti mehed ei ole harjunud meestearsti külastama“

 

Humaniora valdkonna parim õppejõud, ungari keele lektor Anu Nurk ning medicina parim, neurokirurgia professor Toomas Asser on ühel meelel, et tudengit tuleb võtta kui võrdset partnerit ning intelligentset vestluskaaslast. /…/ «Arvan, et kõige olulisem on leida piisavalt aega vahetuks suhtlemiseks ja selgitamiseks,» märkis Asser. Arstiteaduskonnas ei asu ülikool ainult auditooriumis, vaid ka laborites, kliinikute osakondades, operatsioonitoas või polikliinikus.

September 2009 nr. 7, Universitas Tartuensis. „Aasta õppejõud hindavad tudengite tunnustust“

 

TÜ suure medali ja tänukirjaga tunnustati arstiteaduskonna spordimeditsiini ja taastusravi professorit Jaak Maaroosi. /…/ TÜ aumärgi ja tänukirja pälvis 60. sünnipäeval arstiteaduskonna kardioloogia kliiniku vanemassistent Silvia Noodla.

September 2009 nr. 7, Universitas Tartuensis. „Tunnustus“

 

Narvalanna Žanna Zavizjon keeldub pildistamisest, aga kui kirurg Toomas Väli ütleb, et tema tuleb ka selle pildi peale, jääb naine kohe nõusse. Just dr Väli siirdas talle neli aastat tagasi maksa ehk kinkis teise elu. /…/ Maksa siirdamine on tehniliselt väga raske lõikus. /…/ Eriti keeruline on haige maksa äravõtmine. Dr Väli seletab. Kui patsiendi maks on tõsiselt haige, ei meenuta see enam normaalset elundit, samuti ei ole haige maksa veresooned enam normaalsed.

14.09.2009, Tartu Postimees. „Haige maks vajab uue vastu väljavahetamist“

 

Erinevalt Põhja-Eesti Regionaalhaiglast on Tartu Ülikooli Kliinikumis statsionaarne taastusraviosakond täiesti olemas. Kliinikumi spordimeditsiini- ja taastusravikliiniku statsionaarse taastusraviosakonna vanemarsti Aet Lukmanni sõnul on tegemist areneva erialaga.

15.09.2009, Meditsiiniuudised. „Kliinikum arendab integreeritud taastusravi“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi radioloogiateenistuse isotoopdiagnostika osakonna radioloog Küllike Hallik on oma tööalases elus teinud olulise pöörde. Psühhiaatriks õppinud Hallik vahetas 1980ndate lõpul eriala ja temast sai radioloog. Kahe väikese lapse kõrval ei olnud psühhiaatri töökoormusele enam võimalik vastu pidada.

15.09.2009, Meditsiiniuudised. „Psühhiaatrist sai laste tõttu radioloog“


Sklerodermia on autoimmuunne haigus, mida enamasti ravitakse immuunsupressiivsete ravimeetoditega, selgitab SA TÜK hematoloogia-onkoloogia kliiniku hematoloogia ja luuüdi transplantatsiooni osakonna juhataja Ain Kaare. /…/ Et selle ravi korral võib kahjustada saada ka vereloomesüsteem, aitab vereloome tüvirakkude siirdamine doktor Ain Kaare sõnul pärsitud vereloomet taastada. Eestis tegeldakse vereloome tüvirakkude siirdamisega nii Tartu Ülikooli kliinikumis kui ka Põhja-Eesti regionaalhaiglas.

15.09.2009, SL Õhtuleht. „Eesti arstidel napib raviks kogemust“

 

Poolsada aastat tagasi soovitasid ülikooli vastuvõtukomisjoni liikmed ühele noorele Viljandimaa mehele õppida loomaarstiks. Ta jäi aga endale kindlaks ning otsustas õppida ravima inimesi ning pühendada end ennekõike veresoontekirurgiale, meditsiinivaldkonnale, milles meisterlik tegutsemine on kujunenud talle elutööks.

15.09.2009, Terviseleht. „Legendaarne VERESOONTEKIRURG Endel Tünder“

 

Tartu Ülikooli kliinikumi nahahaiguste kliinikusse on viimase viie aasta jooksul pöördunud aastas keskmiselt 25 sklerodermia diagnoosiga inimest, neist 7–8 on olnud alla 18aastased. Natalja haigusjuhuga seotud ning tema nahapoolsel teisesel infektsioonil silma peal hoidev nahakliiniku arst-õppejõud dermatoveneroloogia erialal Terje Kukk lausub, et Natalja on väga tubli noor neiu, kes on suutnud oma kroonilise haiguse "omaks" võtta.

15.09.2009, SL Õhtuleht. „Seesugune sklerodermia ravi vaid patsiendi loal“

 

Lutsar pole seda tüüpi, kes kunagi lõplikult rahul oleks – alati saab paremini ja rohkem. Seda on kogenud ka Tartu Ülikooli Kliinikumi lasteintensiivravi osakonna juhataja Tuuli Metsvaht, kes on Irja Lutsari doktorikraadiüliõpilane. „Latt peab kindlasti olema natuke kõrgemal, kui parasjagu ületada jõuab,“ ütleb ta Irja nõudlikkuse kohta.

15.09.2009, Meditsiiniuudised. „Tõehetke kuulutab Lutsar“

 

Silmade kuivust põhjendavad asjatundjad kas vähenenud pisarate sekretsiooni või suurenenud pisarate aurumisega silma pinnalt. Ühel juhul pole laugudel midagi silmale „laiali määrida”, teisel juhul laud küll niiskuvad, kuid niiskus kaob sarvkestalt liiga kiiresti. /…/ Kuiva silma kunstlikult niisutades tasub teada, et igasugune silma tilgutatav vedelik niisutamiseks ei sobi.

September 2009, Eesti Päevalehe erileht Silmaleht. „Pudelipisarad päästavad silmad kuivamisest“ (autor: Maris Oll)

 

Eesnäärmevähi varase avastamise uuring on tehtud ka Eestis. 2007. aasta lõpus Tallinna Nõmme linnaosa käivitatud pilootprojekti käigus avastati eesnäärmevähk umbes 8 protsendil uuringus osalenud meestel. /…/ Uuring tehti Eesti Vähiliidu, Tartu Ülikooli Kliinikumi, haigekassa Harju osakonna ja Nõmme linnaosavalitsuse koostöös.

15.09.2009, Meditsiiniuudised. „Eesnäärmevähk levib üha enam“ (autor: Margus Punab)

 

Maailma ühe suurima audiitorettevõtte Pricewaterhouse-Coopers´ Health Research Institute´i läbi viidud USA tervishoiukulutuste uuringu alusel võib välja tuua 16 erinevat meditsiinivaldkonda, kus tervishoiu raha liigselt kulutatakse, vahendas Kliinikumi Leht.

16.09.2009, Meditsiiniuudised. „USAs raisatakse tervishoius aastas triljoneid dollareid“

 

Analüüs jättis veel mõni nädal tagasi lootuse, et selleks aastaks järjekorda pandud plaanilised haiged saavad tänavu tõepoolest haiglaravile. Nüüd on aga selge, et mõnel puhul tuleb meil haigeid lükata järgmisse aastasse. Püüame patsiente aegsasti teavitada ning leppida nendega kokku uue aja, mis sobib nii nende tervisliku seisundi kui isikliku elukorraldusega.

21.09.2009, Tartu Postimees. „Urmas Siigur: latti allapoole lasta pole võimalik“

 

Tartu Ülikooli kliinikumi meestearst Margus Punab müüs talle kuulunud internetiportaali kliinik.ee firmale Celsius Healthcare, kes annab muu hulgas välja ajakirju Eesti Arst ja Perearst ning haldab portaali med24. „Mingil hetkel oli portaal kliinik.ee minu jaoks väga oluline, kuid m olen oma töö teinud. Minu jaoks on see läbitud etapp,“ põhjendas Punab veebikeskkonna müüki.

29.09.2009, Meditsiiniuudised. „Punab müüs patsiendiportaali kliinik.ee“

 

Õendus on Eestis väga kiiresti arenev tervishoiuvaldkond. Sellest tulenevalt on meil olnud suuri raskusi üheselt mõistetavate erialaste terminitega nii tervishoiuasutustes kui ka kohalikes tervishoiu kõrgkoolides. /…/ Õendusterminoloogia komisjoni eesmärk on kasutusel oleva eestikeelse õendusterminoloogia ühtlustamine ja uute nüüdisaegsete mõistete väljatöötamine.

29.09.2009, Meditsiiniuudised. „Tekkinud on vajadus ühtse õenduskeele järele, et üksteisest aru saada“ (autorid Ulla Raid; Tatjana Oolo).

 

Tartu ülikooli kliinikum palub päästeametilt võimalust lükata haiglate tuleohutuks muutmise tähtaega selle aasta lõpust edasi. Kliinikumi kaheksa hoonet on viimase viie aasta jooksul saanud tuleohutusvarustust 7,8 miljoni krooni eest, kuid päästeameti tehtud ettekirjutuste täitmiseks peaks lähiajal investeerima veel 4,3 miljonit krooni. Raha selleks aga praegu pole.

30.09.2009, Eesti Päevaleht. „Rahahädas TÜ kliinikum tahab säästa tuleohutuselt“

 

Praegune riigihangete seadus ei võimalda riigi poolt mitme haigla peale hankeid teha ning isegi kui võimaldaks, siis jääb üles kahtlus, kas tulemus praegusest parem tuleb, leidis TÜ Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto.

30.09.2009, Meditsiiniuudised. „Einasto tsentraalsetesse hangetesse ei usu“

 

105-aastane Alla Kaljula veedab oma aega kliinikumi taastusravikliiniku õendushooldusosakonnas, tütar Helju-Viivi Kaljula toimetab iga päev ta ümber, hoiab ema vaimu erksana ja treenib teda koos osakonna personaliga nii, nagu oskab. /…/ «Siin on nii palju armastust ja hoolt ning professionaalset põetust,» ütleb tütar kõikide arstide kohta, kelleta 105-aastane naine ilmselgelt mitmetest hilise ea haigestumistest välja poleks tulnud.

02.10.2009, Tartu Postimees. „Tütar treenib ja toetab kõrges eas ema“