Käesoleva aasta residentuurikohtade arv ja jaotus erialade lõikes kinnitati Sotsiaalministeeriumi poolt peale kooskõlastusi erialanõunike ja -seltside, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ning Haiglate Liidu esindajatega. Lähtutud on Sotsiaalministeeriumi, Arstide Liidu ja Tartu Ülikooli arstiteaduskonna kokkuleppest, et residentuuri võetakse vastu 120 arsti aastas.

Sellest leppest on üpris hästi kinni peetud: käesoleval aastal oli vastuvõetuid 122 (2008. a 120 ja 2007. a 116). Residentuuri soovis tänavu astuda kokku 162 arsti, neist 74 kasutas võimalust kandideerida kahele erialale, 88 juhul oli erialavalik määratletud kui ainuvõimalik. Just individuaalsete erialasoovide sobitamine eriarstide vajadusega tingib selle, et vastuvõetute arv aastati pisut erineb.

Umbes 60 % residentuuriastujatest olid 2009. a ülikoolilõpetajad. Kui käesoleva aasta kevadel lõpetas arsti eriala meie ülikoolis 120 noort kolleegi (18 neist välismaalased), siis residentuurieksameile tuli neist 88 ja doktorantuuri astus 2 (pluss 1 paralleelselt residentuuriga) lõpetajat. Lihtne aritmeetika näitab, et „kadunuks“ jäi 12: kes perekondlikel põhjustel, kes siirdus tööle või õppima välismaale või asus tööle ilma residentuurita. Võrreldes eelmise aastaga siin olulisi muutusi ei olnud.

Millised olid populaarsemad erialad? Kõige enam residente võeti vastu peremeditsiini, radioloogia, sisehaiguste, psühhiaatria ning sünnitusabi ja günekoloogia erialadele. Suurimad konkursid olid neile populaarsetele erialadele, kus vastuvõtuarvud olid väikesed: plastikakirurgia, restauratiivne hambaravi, lastekirurgia, endokrinoloogia ja pediaatria. 1. septembri seisuga on õppes 442 residenti, õppe on ajutiselt peatanud 95 residenti (peamiselt lapsehoolduspuhkuse tõttu).

 

Prof Margus Lember.
Prof Margus Lember
residentuuriprodekaan