Kümme aastat tagasi, 22. detsembril 1998. aastal asutati sihtasutus Tartu Ülikooli Kliinikum.

Laua ümber on asutamisdokumentidele alla kirjutamas (vasakult) tollane juhatuse liige, ülemarst prof Raul Talvik, juhatuse liige Mart Einasto, juhatuse esimees Jaanus Pikani, vandeadvokaat Jüri Raidla ja tollane juhatuse liige ning praegune juhatuse esimees Urmas Siigur. Foto: Kliinikumi Lehe erakogu.

Asutamisdokumentidele kirjutasid alla Eesti Vabariigi esindaja sotsiaalminister Tiiu Aro, Tartu Ülikooli esindaja rektor Jaak Aaviksoo ning Tartu linna esindaja linnapea Andrus Ansip.

„Sihtasutuse asutamise mõte on viia haiglad ühtse juhtimise alla ja parandada sellega raviteenuste kvaliteeti ning arstide väljaõpet," kirjutas 1998. aasta 29. septembri Tartu Postimees. Sihtasutuse esimese juhatuse esimeheks valiti Jaanus Pikani.

Aastapäeva puhul pandi Maarjamõisa polikliiniku (Puusepa 1a) 4. korrusel administratsiooni koridoris üles ka kliinikumi endiste ja praeguste nõukogu liikmete fotod.

 

Kliinikumi Leht

 

Kommentaarid:

Mul oli suur au ja rõõm töötada tänases kliinikumis aastatel 1978-1996. Veelgi suuremaks väljakutseks enese jaoks pean sotsiaalministrina kliinikumi „vormistamist" detsembris 1998. Tegemist oli pika ja aastaid varem alanud protsessiga, milles mulle jäeti võimalus (kohustus) sünnitus lõpule viia...

Selle sünnituse valud, kahtlused ja kõhklused ei ole aastatega ununenud, kuid tänu kliinikumi juhatuse selgele tegevuskavale, Tartu Ülikooli tollase rektori Jaak Aaviksoo arukusele ning valitsuse liikmete toele saime me sellega õnnelikult hakkama ja tänaseks on „lapsuke" juba ise suutnud kõigile oma elujõulisust tõestada.

 

Tiiu Aro.

Tiiu Aro
Tervisekaitseinspektsiooni peadirektor,
endine sotsiaalminister ja kliinikumi nõukogu esimees

 

Kliinikum oli esimene sihtasutuse vormis raviasutus Eestis. Samuti oli uudne strateegia, kus efektiivsuse ja kvaliteedi nimel ühendati raviasutusi, selmet neid sulgeda. Loomulikult ei sündinud see ilma kõhkluste ja diskussioonideta. Tähtis on, et algsetele sammudele on järgnenud sihikindel töö edasiseks arenguks.

On tore, et valitud strateegia on osutunud edukaks. Patisentide ja arstide rahulolu, kliinikumi praegune positsioon ning sama strateegiat järginud teised raviasutused nii Eestis kui ka teistes Ida-Euroopa maades ainult kinnitavad seda.

 

Jaanus Pikani.

Jaanus Pikani
Urmas Siiguri poolt kliinikumi uue ravikorpuse avamisel "orbiidileviijaks" tituleeritud kliinikumi juhatuse esimees aastatel 1999-2002