Võistkond Vaimsed Kehad. Foto: autori erakogu.

Kui paljud meist andsid uusaastaööl endale lubaduse hakata regulaarselt trennis käima, viis kilo alla võtta või hakata lihtsalt tervislikumalt toituma? Õdede liit on otsustanud tervisekäitumise edendamiseks oma liikmeskonnale abikäe ulatada, et tervishoiutöötajatena oskaksime ja suudaksime ka ise paremini oma tervist hoida ja teistele eeskujuks olla. 2009 on Eesti Õdede Liidus terviseaasta, mille moto on “Õde – liigutav eeskuju”.

Õdedel on esmatasandi tervishoiuteenuseid osutades oluline roll patsientide tervisekäitumise mõjutamisel. Paraku ei erine õed oma tervisekäitumiselt olulisel määral ülejäänud elanikkonnast. Õdede liit on otsustanud 2009. aastal suunata põhitähelepanu õdede tervisekäitumise edendamiseks, sest valikute tegemiseks ja eeskuju andmiseks peame ise tundma tervisliku eluviisi põhialuseid ja erinevaid võimalusi.

2009. a toimub viis terviseüritust Eesti erinevais paigus, kus pearõhk sportlikel tegevustel pikeerituna asjatundjate nõuannete ning koosolemise positiivse mõjuga. Välja on töötatud spetsiaalne Tervise Järjehoidja, mis aitab seada sihte isikliku tervise edendamiseks ning neid terve aasta vältel jälgida. Motivatsiooni suurendab üritusi läbiv võistlusmoment.

Tänaseks on terviseaasta saanud avalöögi 31. jaanuaril Tallinnas, kus Arigato Spordiklubis oli koos ligi paarsada aktiivset tervisesportijat. Väga aktiivselt osalesid üritusel kliinikumi õed ning võistkonnale Vaimsed Kehad (Katrin Roomets, Janika Pael ja Ere Jaagu psühhiaatriakliinikust) kuulus ka avaürituse võidukas esikoht.

Rohkem infot www.ena.ee

 

Gerli Usberg.

Gerli Usberg
närvikliiniku neurokirurgia osakonna intensiivraviõde,
Eesti Õdede Liidu usaldusisik kliinikumis