Kui äge nohu on iseparanev viirusnakkus, siis krooniline nohu võib olla tõsise haiguse väljenduseks, nendib Tartu Ülikooli kliinikumi kõrva-nina-kurguarst Priit Kasenõmm.

07.02.2010, Postimees. „Nohu pole naljaasi“

 

Eelmisel nädalal Tartu sildadel liiklust häirinud Mart Kivastiku uue filmi «Üks mu sõber» võtted on jõudnud Tartu Ülikooli Kliinikumi.

08.02.2010, Tartu Postimees. „Kivastiku uue filmi võtted on jõudnud kliinikumi“

 

Täna tehti Tartu Ülikooli Kliinikumi traumatoloogia ja ortopeediakliinikus ajalugu. Nimelt leidis Rootsi Örebro ülikooli haigla käekirurgia osakonna ortopeedi Kurt Petterssoni juhtimisel aset esimene pöidlaliigese proteesimise operatsioon terves Eestis.

11.02.2010, Tartu Postimees. „Tartu Ülikooli kliinikumis proteesiti esimene pöial Eestis“

 

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi hematoloogia- ja onkoloogia-kliiniku kirurgilise onkoloogia osakonna juhataja Olav Tammik ütleb karmi tõe: «Vähk nooreneb!» Olav Tammik ütleb, et 40 protsenti diagnoositud emakakaelavähkidest on alla 45 aasta vanustel naistel – niisiis viljakas eas naistel. Üks asi on sünnitusvõime säilitamine ja järglaste saamine.

12.02.2010, Tartu Postimees. „Emakakaelavähk ei pruugi tähendada lastetuks jäämist“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liikme Mart Einasto arvates pole lisaturvatöötajate järele vajadust: «Kindlasti on töötajad seesugustest juhtumitest häiritud. Asja sees olles ei tea osalised juhtumi ulatust ega seda, kui kaugele see areneda võib.» /…/ Einasto rõhutab, et see, mis möödunud nädalal traumapunktis juhtus, on vägagi harukordne.

13.02.2010, SL Õhtuleht. „Kaklusest hoolimata Tartu traumapunkti turvameetmeid ei muudeta“

 

Sohlmani sõnul on tema eakas ema praegu ravil TÜ Kliinikumi neuroloogiaosakonnas, kus talle tehti operatsioon. "Käisime teda abikaasaga vaatamas ja nägime, kuivõrd hästi hooldatakse seal eakaid inimesi," rääkis Liidia Sohlman. Naise erilised tänud kuuluvad nii dr. Epp Heinolale kui ka Eesti vabariigile tervikuna, kuna Eesti ei pea oma meditsiini taseme pärast Euroopas silmi maha lööma.

18.02.2010, SL Õhtuleht. „Soomlanna: Eesti meditsiini tase on suurepärane!“

 

Sealjuures ootab kliinikumis haiglaravi sama palju inimesi kui Tallinna suuremates haiglates kokku. “Ükski erakorraline haige ei jää iialgi abita. Nad kas suunatakse üle erakorralise meditsiini osakonna arstile või aitavad neid perearstid,” rääkis TÜ Kliinikumi närvikliiniku juhataja Toomas Asser.

22.02.2010, Meditsiiniuudised. „Tartu jagu eestlasi ootab eriarsti vastuvõtule“

 

Tiina Freimann, Tartu Ülikooli Kliinikumi ülemõde: Peab ütlema, et me oleme võtnud kursi sinnapoole. Oleme liitunud suitsuvabade haiglate liikumisega – selline liikumine on levinud kogu Euroopas – ja see on üks osa haiglate tervistedendavast tööst.

22.02.2010, Tartu Postimees. „Kas Tartu Ülikooli Kliinikum on suitsuvaba?“

 

Eesti Õdede Liidu usaldusisik SA TÜ Kliinikumis ja Eesti Õdede Liidu lõuna piirkonna koordinaator Gerli Usberg märkis, et õdede välismaale mineku põhjused ei erine arstide omadest - esimena ja sageli ainsana nimetatakse töötasu, kuid mainitud on ka väsimust ja tüdimust, töö intensiivsuse tõusu, ebakindluse tunnet.

22.02.2010, Postimees. „Ebakindlus ja rahanappus ajab meedikud välismaale“

 

Tartu linnavalitsus otsustas eraldada tartlastest kodustele voodihaigetele hooldus-ja põetusvahendite ostmiseks 350 000 krooni toetust. Tagamaks kõikidele tartlastele võrdne võimalus hooldus-põetusvahendite saamiseks, vahendavad toetust OÜ Tartu Kesklinna Koduõendus ja Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku õendushoolduse osakond.

25.02. 2010, Med24.ee. „Tartu eraldas raha voodihaigetele“

 

Ägedate respiratoorsete infektsioonidega hospitaliseeriti lapsi jaanuaris vähem kui varasematel aastatel, tõdes Tartu Ülikooli lastekliiniku juhataja doktor Vallo Tillmann.

26.02.2010, Maaleht. „Tänavune talv pole lastearstidele tööd lisanud“

 

Noorsportlaste tervisest räägib lähemalt Tartu ülikooli spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku juhataja dotsent Eve Unt.

27.02.2010, Meditsiiniuudised. „Tervist tugevdab vaid arukas sportimine“

 

Meestearst Olev Poolametsa juurde ongi jõudnud juba võlaringidesse sattunud mehi, kellest osa reageerib pingetele seksist loobumisega. “Nüüd, kus firmad on üksteisele võlgu, üks ei maksa ära ja jäädakse ka ise võlgu, liiguvad osal meestel mõtted seksist eemale.”

27.02.2010, Eesti Ekspress. „Milline on stressis eestlaste seksielu masu ajal?“

 

Tartu Ülikooli arst-õppejõud Ann Tamme sõnul on põlveliigese osteoartriit ehk põlveliigese artroos kõige sagedasem tugi-liikumiselundite haigus. Haigus algab 30–35. eluaastates ning kogu maailmas on haigestumise järsk tõus naistel pärast menopausi viiekümnendates aastates.

28.02.2010, Meditsiiniuudised. „Artroos nõuab kehalist koormust“

 

TÜ lastekliiniku juhataja ja Euroopa ravimiameti harva kasutatavate ravimite komitee liige Vallo Tillmann ütleb, et haruldased haigused jäävad Eestis paraku piisava tähelepanuta.

01.03.2010, Postimees. „Haruldased haigused jäävad Eestis piisava tähelepanuta“

 

Tartu Ülikooli lastekliiniku dotsent ja Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku üldpediaatria osakonna arst-õppejõud Oivi Uibo ütles, et tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on muutunud kogu maailmas üheks raskemini diagnoositavaks haiguseks.

01.03.2010, Meditsiiniuudised. „Tsöliaakiat on raske ära tunda“

 

Aastas tehakse Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliinikus umbes 400 vaagnapõhjaoperatsiooni. Opereerivad naistearstid Tiiu Hermlin, Ülle Kadastik ja Vaalja Kroon.

01.03.2010, Tartu Postimees. „Operatsioon kuivatab tilgad püksis“

 

"Kui oleks see mandlipõletik ehk veidi varem avastatud, võib-olla oleks mul paremini läinud," oskab elurõõmus naine vaid ohata. "Mida varem mandlid ära lõigata, seda parem," kinnitab tema arvamust Ene Kivirüüt, Taru Ülikooli Kliinikumi arst-õppejõud otorinolarüngoloogia erialal.

02.03.2010, SL Õhtuleht. „Kuus aastat seletamatut valu tõi kaasa reumatoidartriidi“

 

Andres Sell on juhtinud Tartu kliinikumis nii intensiivravi- kui ka anestesioloogiaosakonda. Otsus hakata Valga haigla ülemarstiks on Selli jaoks uus väljakutse. /…/ "Meil on plaanis arendada kirurgia- ja teraapiaerialade raviskeeme, mis oleks meie patsientidele efektiivsed," rääkis doktor Sell. "Valga patsient peab saama parima ravi Valga haiglast, ja loomulikult jäävad ka keskushaiglad."

03.03.2010, Med24.ee. „Andres Sell asub tööle Valga haigla ülemarstina“

 

TÜ Kliinikumi närvi¬kliiniku arst-õppejõud Janika Kõrv esitles konverentsil Kliinik 2010 trombolüüsravi tulemusi Eestis, tuginedes ülemaailmsele kliinilisele andmebaasile, kuhu Eesti haiglad sisestavad andmeid alates eelmisest aastast. Praeguseks on registreeritud umbes 33 400 trom¬bolüüsitud insuldijuhtu.

03.03.2010, Meditsiiniuudised. „Trombolüüs annab hea tulemuse juba kolme kuuga“

 

Arstid on super!” rõhutab mees tuliselt ja on südamest tänulik PERH-i arstidele dr Merike Lumanile ja dr Asta Auerbachile ning Tartu ülikooli kliinikumi raviarstile dr Aleksander Lõhmusele.

11.03.2010, Eesti Päevaleht. „Uus neer tõi uue suhtumise“

 

Mitu uuringut on kinnitatud, et esimest tüüpi diabeetikutel algab menopaus varem, tuues põhjuseks enneaegse ovariaalse puudulikkuse. Teist tüüpi diabeetikutel insuliinitundlikkus tavaliselt halveneb ja esineb glükoosi metabolismi häire.

16.03.2010, Meditsiiniuudised. „Diabeetikute üleminekueal on oma eripärad“ (autor: dr Maie Väli)

 

Emakakaelavähk ei tähenda enam ilmtingimata viljatust – kui kuri tõbi avastada õigel ajal, võimaldab Tartu arstide uudne lõikus – trahhelektoomia – naisel veel sünnitadagi./…/ «Emakas on haiguse varasel diagnoosimisel vähirakkudest tavaliselt puutumata,» selgitab Tartu ülikooli kliinikumi onkokirurg Olav Tammik, kuidas see võimalik on.

16.03.2010, SL Õhtuleht. „Uudne lõikus Eestis: emakakaelavähk lubab veel lapsigi saada“

 

TÜ Kliinikumi spordimeditsiini- ja taastusravikliiniku direktori ja uuringute projektijuhi Rein Kuigi sõnul saavad uuringust kasu ka perearstid, kuna uuringute järel on võimalik saada hea ülevaade nende nimistus olevate aktiivselt sportivate noorte tervislikust seisundist.

18.03.2010, Meditsiiniuudised. „Noorte sportlaste tervist uuritakse ka tänavu“

 

Raseduse esimese trimestri kombineeritud uuringut, milles kromosoomihaiguse avastamise määr on väga suur ehk 90,5 protsenti, tehakse Eestis seni aga vaid Tartu Ülikooli Kliinikumi geneetikakeskuses.

19.03.2010, Tartu Postimees. „Hirmust haige lapse sünni ees saab testiga jagu“

 

Sarnaselt kunstimuuseumiga ootab elektri hinna tõus 1. aprillist ees Tartu ülikooli kliinikumi. Tõnu Kirsberg, ülikooli kliinikumi tehnikateenistuse direktor, ütles, et neil puudutab elektrituru avanemine vaid ühte hoonet ja sedagi osaliselt. Nimelt tarbitakse uues kliinikumi haiglakorpuses aadressil Puusepa 8 aastas üle 2 GWh elektrit.

23.03.2010, Eesti Päevaleht. „Avanev elektriturg tähendab Kumule kopsakamaid arveid“