40 aastat - kas seda on vähe või palju? Oleneb, millised 40 aastat.

40 aastaga jõuab palju vett merre voolata, lapsest saada tubli inimene, väikesest taimest kasvada suur puu, olenemata sajandist. 20.-21. sajandi meditsiinis on selle ajaga arenenud välja mitmeid erialasid.

Käesoleva aasta 27. novembril tähistas Eesti Kudede ja Organite Transplantatsiooni Ühing 40 aasta möödumist esimesest neerusiirdamisest Eestis. 20. detsembril 1968 siirdasid prof Artur Linkberg, prof Kaljo Põder, dots Harri Tihane ja prof Endel Tünder Eestis esimest korda doonorneeru. Kuna esimene siirdamine viis edasi üha uute ja uute katsetusteni, mis omakorda lõi aluse transplantatsioonivaldkonna arengule, tähistati aastapäeva Tartus kaunis Athena keskuses piduliku konverentsiga „40 aastat neerusiirdamist Eestis" .

Konverentsi avasid sõnavõttudega kirurgiakliiniku juhataja prof Ants Peetsalu ja kliinikumi juhatuse esimees Urmas Siigur. Ülevaate 40 aasta pikkusest neerusiirdamise kogemusest Eestis tegi kauaaegne uroloog-transplantoloog ja neerutransplantatsiooni meeskonna juht dr Aleksander Lõhmus.

Järgnesid külalisettekanded dr Kaija Salmelalt Helsingi Ülikooli Haigla siirdamiskeskusest ja dr Rafail Rozentallilt Riia Pauls Stradinsi nim. Ülikooli Haigla transplantatsioonikeskusest.

Ettekannetega esinesid ka nefroloogia dots Mai Rosenberg, transplantoloog Jaanus Kahu ning Lääne-Tallinna Keskhaigla Nefroloogiakeskuse juhataja dr Madis Ilmoja.

Konverentsi lõpetasid oma tervitussõnavõtuga Eesti Neeruhaigete Liidu liikmed, siiratud neeruga patsiendid, väljendades oma tänu ja jättes kõlama mõtte, et elu läheb edasi!

Elundite siirdamine, üks 20. sajandi arstiteaduse imesid, on pikendanud ja parandanud sadade tuhandete patsientide elusid üle maailma. Pühendunud meditsiini asjatundjate paljude suurte teaduslike ja kliiniliste edusammude ning elundidoonorite ja nende perekondade lugematute suuremeelsete tegude tõttu on siirdamine mitte üksnes elupäästev ravi, vaid ka inimeste solidaarsuse ere sümbol.
/ Istanbuli deklaratsioon elundikaubanduse ja siirdamisturismi kohta (Istanbulis Türgis 30.04-02.05.2008)/


Hele Nurme
kirurgiakliiniku uroloogia ja neerusiirdamise osakonna transplantatsiooni koordinaator ja neerusiirdamise töögrupi liige

 

Dr Aleksander Lõhmus
kirurgiakliiniku uroloogia ja neerusiirdamise osakonna uroloog-transplantoloog ja neerusiirdamise töögrupi liige