Endel Tünder - minu kursusekaaslane ja šeff

 

Tunnen Endel Tünderit alates 1949. aastast, mil me mõlemad alustasime õpinguid Tartu ülikooli arstiteaduskonnas. Tema tuli Abja Keskkoolist, mina Pärnu I Keskkoolist. Endel tuli Tartusse kindla sihiga õppida kirurgiks. Kuigi isa tahtis temast kasvatada tublit põllumeest, jäi peale poja tahe. Otsustavaks osutus õnnetusjuhtum, kus ta niidumasinal töötades vigastas küllaltki tõsiselt jalga ja kätt ning toimetati seejärel Viljandi haiglasse. Seal opereeris ja ravis teda Ants Rulli, kellest hiljem sai professor. Operatsioon ja järelravi osutusid väga edukaks. Vaimustumine A. Rulli tööst saigi patsiendile ajendiks hakata ka ise arstiks ja just kirurgiks.

 

Üliõpilasena tegutses Endel Tünder juba kolmandast kursusest peale aktiivselt kirurgiaringis prof. Rulli juhendamisel. Mäletan, et esimeseks tööks oli tal uute nahasiirdamise meetodite väljatöötamine küülikutel. Kindlasti oli tal üliõpilaspõlves teisigi uurimusi, kuid et mina tegutsesin sel ajal hoopis neuroloogiaringis, siis ei tea ma neist täpselt. Sellepärast ei veetnud me koos ka vaba aega. Mäletan küll, et Endlil oli hea maamehe huumor, mis aga mõnedele Tallinnast tulnud noormeestele ja eriti tütarlastele tundus tahumatuna.

Endel Tünderi puhul torkas juba üliõpilaspõlves silma suurepärane juhianne – ta oskas enda ümber koondada teisi kirurgiast huvitatud üliõpilasi, eriti nooremaid, ja panna neid tegema teaduslikku tööd, seejuures neid ise juhendades.

Et Endel Tünder paistis silma töökusega, huviga teadustöö vastu ja sihikindlusega, siis jäeti ta pärast ülikooli lõpetamist tööle Toome Haavakliinikusse, mida juhatas professor Artur Linkberg. Tollal hakati Nõukogude Liidus arendama kirurgia uut haru – veresoontekirurgiat, mis oli selles riigis kaua olnud lapsekingades. Prof. Linkberg võttis uuest voolust kinni ja hakkas organiseerima veresoontekirurgia arendamist ka Eestis. Endel Tünder oli esimene, kes selle ideega kaasa läks ja kogu oma energia uue eriala arendamisele rakendas. Ta koondas enda ümber palju noori ja edumeelseid kirurge ning üliõpilasi ja hakkas prof. Linkbergi toetusel koos nendega esialgu loomkatseid tegema. Selleks rajasid nad ka kudede konserveerimise laboratooriumi.

1960. aastal kaitses Endel Tünder kandidaadiväitekirja varesoonehaiguste diagnostika alal. Umbes samal ajal alustati Toomel opereerimist juba inimese magistraalarteritel nende sulgumise korral. Kogu selle töö eestvedajaks oli Endel Tünder, ametlikuks šefiks muidugi prof. Linkberg.

Kui mina 1962. aasta lõpul Toome Haavakliinikusse tööle asusin, oli veresoontekirurgia seal juba kliinilisse praktikasse juurutatud. Umbes aasta pärast tegi prof. Linkberg (E. Tünderi soovitusel) mulle ettepaneku liituda veresoontekirurgide meeskonnaga. Võtsin selle ettepaneku vastu. Varsti pärast seda hakkasid nii professor kui ka Endel Tünder mulle peale käima, et teeksin ära kandidaaditöö. Esialgu tõrkusin, sest tahtsin tegeleda ainult praktilise kirurgiaga ja tundsin, et teaduslik töö mulle ei sobi. Kuid Endel käis nii järjekindlalt peale, et andsin lõpuks järele ja hakkasin 1964. aastal tegema tema juhendamisel väitekirja, katkestamata praktilist tööd kliinikus.

Samal ajal olid kandidaaditööd valmimas ja valminud mitmetel teistel veresoontekirurgia meeskonna liikmetel. Tünder ise kaitses 1967. aastal doktoritöö. Üldse on Endel Tünderi juhendamisel kaitstud 12 kandidaadi- ja 7 doktoritööd.

Endel Tünderi juhtival osavõtul on rajatud 1975. aastal veresoontekirurgia osakond Toome Haavakliinikus, samuti TRÜ veresoonte laboratoorium. Sellega sai veresoontekirurgia Eestis sisse täie hoo ja on praeguseks arenenud kõrgele Euroopa tasemele nii Tartus kui ka Tallinnas.

Isiklikuks eluks on sellel tublil töömehel alati jäänud väga vähe aega. Raskest tööst tingitud pingete mahavõtmiseks on ta siiski harrastanud ja harrastab veel praegugi jahilkäimist.

Endel Tünder on erakordselt sihikindel ja tohutu töövõimega inimene. Ta on täitnud endale võetud eesmärgid täiel määral.

Õnnitlen juubilari ja soovin talle head tervist!

 

Prof. emer. Karl Kull.
Prof. emer. Karl Kull
hematoloogia-onkoloogia kliiniku konsultant