«Usun, et lumerohkusest tingitud kehakultuur tuleb kasuks. Ülesöömisest tingitud seedehäireid palju ei olnud,» ütles Tartu Kiirabi juht ja ülikooli kliinikumi anestesioloogia- ja intensiivravikliiniku direktor Ago Kõrgvee.

28.12.2010, Tartu Postimees. „Tartus napib lumetõrjeks tehnikat“

 

Tartu linnavalitsuse ja ajalehe Postimees ühisel konkursil "Aasta tegu 2010" hääletasid tartlased lõppeva aasta suurimaks teoks kopsusiirdamise Tartu Ülikooli Kliinikumis doktor Tanel Laisaare juhtimisel.

28.12.2010, SL Õhtuleht. „Tartu aasta tegu on kopsusiirdamine“

 

«Minu jaoks on see täielik müstika! Eestisse tulles läbin Tartu Ülikooli kliinikumis täiendavad kontrollid. Ehk siis saan ise ka selgust, milles asi oli. Muidu on enne iga starti kahtlus, kas saan võistelda või mitte.»

31.12.2010, Postimees. „Ka Kärp ei saa verenäitude tõttu Tour de Skil startida“

 

 

«Niisama ei istu Tanel vist kunagi, vähemalt poole kuust on ta väljakutsevalves, lisaks operatsioonid, töö osakonnas, ambulatoorsed vastuvõtud, õppe-, teadus- ja arendustöö,» kiidab Laisaare head ajaplaneerimisoskust TÜ kliinikumi kopsukliiniku juhataja Rain Jõgi.

Jaanuar 2011, Universitas Tartuensis. „Aasta inimese tiitli tõi elupäästmine“

 

Detsembri keskel nimetas Eesti teaduste akadeemia kümme uut akadeemikut, kellest seitse on Tartu ülikooli teadlased. /…/ Akadeemikuks said TÜ teadlastest matemaatika alal funktsionaalanalüüsi professor Eve Oja, energiatehnoloogia alal füüsikalise keemia professor Enn Lust, ökoloogia alal taimeökoloogia professor Martin Zobel, arstiteaduse alal inimese füsioloogia professor Eero Vasar /…/.

Jaanuar 2011, Universitas Tartuensis. „Seitse TÜ teadlast valiti akadeemikuks“

 

Alates uuest aastast hakkavad Eesti suusakoondislased tihedamini kui kunagi varem Tartu Ülikooli kliinikumi uksi kulutama. Enam ei pääse  keegi neis MK-sarja võistlustele ilma vahetut vereproovi andmata.

03.01.2011, Postimees.Alaver lajatas: mulle ei mahu pähe, kuidas Einaste ja treener ei kontrolli olukorda?“


Probleem on see, et paljudele raviandmetele ei ole arstidel ligipääsu ja tegelikult me sageli ei teagi oma patsientide ravitulemusi, leidis torakaalkirurg Tanel Laisaar Meditsiiniuudiste online-intervjuu küsimustele vastates.

03.01.2011, Meditsiiniuudised. „Laisaar: Sageli me ei tea oma patsientide ravitulemusi“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond koostöös Procter & Gamble’iga kogub annetusi suhkruhaigetele lastele insuliinipumpade ostmiseks. /…/ Lastehaigla endokrinoloogi Kaire Heilmani sõnul on teaduslikud uuringud näidanud, et insuliinpumpravi võimaldab parandada haiguse metaboolset kontrolli – see tähendab, et on vähem liiga kõrgeid ja madalaid veresuhkruid.

03.01.2011, Postimees. „Diabeeti põdevad lapsed saavad endale insuliinipumbad“


Tartu ülikooli kliinikumi viroloogi Ene Laja sõnul pole Tartu laboris diagnoositud ühtegi klassikalise gripi juhtumit, küll aga on palju läkaköha ning noro- ja rotaviirust, samuti paragrippi.

04.01.2011, Sakala. „Levimas on läkaköha ja kõhunakkused“

 

Lastehaigla endokrinoloogi Kaire Heilmani sõnul võimaldab insuliinipump ära hoida liiga väikse või suure suhkrusisalduse veres. Lisaks lihtsustab see sotsiaalset elu. Laps ei pea iga mõne tunni tagant otsima privaatset kohta, kus süstida. Ta ei pea ka enam sööma ainult väga täpset toidukogust.

04.01.2011, Tartu Postimees. „Suhkruhaiged lapsed vajavad insuliinipumpa“

 

Sirje Kiisküla rääkis, et raskemate juhtumite korral tegeleb väikese patsiendiga haigla anestesioloog ja Tallinna lastehaigla või Tartu ülikooli kliinikum saadab talle Rakverre järele kiirabi.

04.01.2011, Virumaa Teataja. „Rakvere haigla jäi lastearstita“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi nakkusosakonna juhataja Matti Maimets on veendunud, et grippi tuleb karta ka sel hooajal ning et kõige parem kaitse selle vastu on vaktsineerimine.

05.01.2011, Tartu Postimees. „Nakkusarst soovitab gripi vastu vaktsineerida“


Üks põhilisi filmimise kohti on Lutsu raamatukogu, kus peaosaline Mati töötab. «Me näitamegi seda kui Lutsu raamatukogu ja mitte kui anonüümset kohta,» ütles Ahven. «Samamoodi on haiglaga, kus meil on palju tegevust – Tartu Ülikooli Kliinikum.»

07.01.2011, Tartu Postimees. „Uues filmis mängib peaosa Tartu“

 

Leukeemiahaigete jaoks ei ole juba pikemat aega olulist ravimit vinkristiini. /…/ Nii Tartu ülikooli kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliiniku juhataja professor Hele Everaus kui ka Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja doktor Vahur Valvere nentisid, et ravim on neilgi otsas.

10.01.2011, Eesti Päevaleht „Lapsed on jäänud olulise ravimita“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi traumapunkti pöördus nädalavahetuse lõikes tavapärasest vähem inimesi – haigla avalikkussuhete juht Kristi Taela sõnul oli nendest õnnetustest neljandik ehk enam kui 10 patsienti need, kes ise katusele minnes, seal olles või alla tulles kukkusid.

10.01.2011, SL Õhtuleht. „Kas libedaohvrid ummistavad traumapunkte?“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi traumapunkti jaoks oli nädalavahetus tavapäevast rahulikum, sest kui tavaliselt on ööpäevas traumapunkti pöördujate arv 50-60, siis reedel tuli sinna 47, laupäeval 27 ja pühapäeval 46 inimest. TÜ Kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael ütles Postimees.ee’le, et umbes neljandik pöördujatest olid kõrgusest kukkujad ehk katusepuhastajad.

10.01.2011, Postimees. „Lumi ja libedus annavad traumapunktidele tööd“

 

Ka Aivar Ehrenberg Tartu ülikooli naistekliinikust leidis, et diskrimineerimine lihtsalt seetõttu, et kellelgi on halb silmanägemine või kuulmine, ei ole põhjendatud. Kuid ta lisas, et loomulikult on ja jääb tervislikke olukordi, mille puhul viljatusravi teha ei saa, seda aga otsustab siis juba arst.

12.01.2011, Eesti Päevaleht „Riik leevendab iganenud kunstviljastamise reegleid“

 

/…/ nüüd töötab Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliinikus perekeskus, milles korraldavad omaette vastuvõtte ämmaemandad. /…/ Uue keskuse teenused on naiste sünnituseelsed ja -järgsed vastuvõtud, vastsündinute läbivaatus, imetamis- ja rasestumisalane nõustamine, perekool, vajadusel psühholoogi- ja hingehoidja teenus.

13.01.2011, Tartu Postimees. „Ämmaemandad nõustavad naist ja tervet peret“


Leukeemiaravis täht­sast ravimist jõudis Ees­tisse vaid väike osa, mil­lest enamik juba otsas. /…/ Tartu ülikooli kliinikumi apteegi direktor Irja Uiboleht viitas, et kuna Teva vinkristiin pole siiani nendeni jõudnud, tegi ta ravimiametile taotluse 100 ampullile (à 1 mg) vinkristiini toimeainega sarnasele ravimile. /…/ Keskmiselt vajab kliinikum aastas ligi 1000 ampulli, analoogne on ka Tallinna vajadus.  

13.01.2011, Eesti Päevaleht. „Olulist vähirohtu vinkristiini napib kogu Euroopas“


Kuigi kroonides peaks olema võimalik igal pool arveldada kuni 14. jaanuarini, ei lubatud kõrvakliinikusse erakorralisele vastuvõtule tulnud patsiendil visiiditasu kroonides maksta. Kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael kinnitas toimetusele saadetud kirjas, et neile teadaolevalt on tegemist õnneks vaid üksikjuhtumiga. 

13.01.2011, Tartu Ekspress. „Kliinik rikkus kroone põlates seadust“

 

Tartu ülikooli kliinikumi nakkusosakonna juhataja Matti Maimets, miks kutsutakse läkaköha ka saja päeva köhaks? Läkaköha on pikalt kestev, vaevavate köhahoogudega äge hingamisteede nakkushaigus. Et haigust iseloomustavad nädalaid ja isegi kuid kestvad köhahood, kutsutaksegi läkaköha ka saja päeva köhaks.

13.01.2011, Eesti Päevaleht. „Eestis kasvab läkaköhasse haigestumine“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastearstid Lea Maipuu ja Anneli Kolk ütlevad, et rängad lood teismeliste laste esimesest kokkupuutest alkoholiga on sagedasemad, kui nad sooviksid. /…/ «Tavaliselt on need korralike vanemate korralikud lapsed, kel on pealtnäha head sõbrad,» selgitab lasteintensiivraviosakonna vanemarst Lea Maipuu.

17.01.2011, Tartu Postimees. „Arstid hoiatavad viina ja rohtude eest“


Tartu Ülikooli traumapunkti pöördus täna poole päevaga 30 inimest, kes olid libedatel teedel kukkunud ja end vigastanud. "Nende 30 seas õnneks ei ole olnud kedagi, kes oleks vajanud operatsiooni ja seetõttu haiglaravi," rääkis kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael ERR-i raadiouudistele.

18.01.2011, ERR. „Libedus tõi traumapunktile lisatööd“


«Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonda pöördus esmaspäeva hommikust kuni tänase hommikuni 73 inimest, keskmiselt pöördub traumapunkti ööpäevas 40-50 inimest,» rääkis kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael Postimees.ee’le.

18.01.2011, Postimees. „Libedus sundis kümneid inimesi traumapunkti pöörduma“

 

Tartu Ülikooli traumapunktis käis eile poole päevaga 30 libeduse ohvrit, vahendas ERR. Ülikooli kliinikumi pressiesindaja Kristi Taela sõnul oli keskmisest rohkem randmepiirkonna vigastusi, sest inimesed sirutavad kukkudes käe ette.

18.01.2011, SL Õhtuleht. „Libeda ohver: pea lõin ära ja jalg on paistes“


Tartu Ülikooli kliinikum plaanib luua vaimupuudega inimeste jaoks üldnarkoosis tehtava hambaravi võimaluse. Hetkel on ettevõtmine veel algusjärgus, ent kõige helgemates lootustes plaanitakse kevadel spetsiaalne vastuvõtt siiski avada.

18.01.2011, Postimees. „Vaimupuudega inimeste hambaraviüksus Tartus valmib kevadeks“

 

Tänu Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Soome Punase Risti vereteenistuse vahel sõlmitud kokkuleppele saavad Eesti elanikud liituda rahvusvahelise luuüdidoonorite registriga.

18.01.2011, Tartu Postimees. „Kingitud tüvirakud võivad elu päästa“

 

Tänu Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Soome Punase Risti vereteenistuse vahel sõlmitud kokkuleppele saavad Eesti elanikud liituda rahvusvahelise luuüdidoonorite registriga.

18.01.2011, SL Õhtuleht. „Kingitud tüvirakud võivad elu päästa“


«Tartu Ülikooli kliinikum on sisustamas üksust, kus saaks vaimupuudega inimesi ravida. Sarnane võimalus tuleks luua ka Põhja-Eesti piirkonda,» vastas sotsiaalminister Hanno Pevkur eelmise nädalal riigikogu istungi arupärimistele.

18.01.2011, Postimees. „Pevkur: üldnarkoosis hambaravi vajajate ring on laiem“

 

Eestis tehakse neeru-, maksa-, luuüdi ja silma sarvkesta siirdamise operatsioone. Neeru-, maksa- ja luuüdi siirdamisi tehakse vaid Tartu ülikooli kliinikumis, kuid silma sarvkesta siirdamisi ka Ida-Tallinna keskhaiglas.

20.01.2011, Postimees. „Mullu tehti Eestis üks kopsu- ja kolm maksasiirdamist“

 

Riigikohus otsustas mitte menetleda Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroo kaebust ning lõpetas nii üle aasta kestnud vaidluse selle üle, kes hakkab projekteerima Tartu Ülikooli Kliinikumi meditsiinilinnaku uut ravikompleksi.

20.01.2011, Tartu Postimees. „Kliinikumi hanke kohtutee sai läbi“

 

TÜ Kliinikumi personalioskonna tehtud statistika järgi on selles raviasutuses igal kuul haiguslehel ligikaudu 5 protsenti töötajatest, kusjuures arstid on kaks korda harvem töölt ära kui teised töötajad.

21.01.2011, Postimees. „TÜ Kliinikum: arstid on ise harva haiguslehel“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi töötajaid on koolitatud ohuolukordi ära tundma ja nendega toime tulema, aga kui sellest ei piisa agressiivse patsiendi ohjamiseks, siis kutsutaks politsei.

21.01.2011, Postimees. „TÜ Kliinikum: personal on koolitatud agressiivsetega käituma“

 

«Väikevahendid on füsioteraapias kasutuses igapäevaselt ning seega vägagi vajalikud,» seletas lastearst Tiina Lind. «Paraku on enamus väikevahendeid mittemeditsiinilised töövahendid, mida Kliinikumi kaudu küll lastehaiglale ka eraldatakse, kuid kahjuks mitte piisavalt. /…/»

21.01.2011, Postimees. „Tartu maratoniüritused koguvad annetusi laste füsioteraapia vahendite jaoks“

Reedel sai Tartu Ülikooli Kliinikumi lastehaigla neli uut jälgimismonitori ning ühe vererõhuanalüsaatori. Seadmed on soetatud Selveri, Fittesti spordiklubi ja Kanada eestlaste abiga.

24.01.2011, Tartu Postimees. „Lastehaigla sai neli jälgimismonitori“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku juhataja Vallo Tillmann märkis, et A/H1N1-viirusesse nakatunud väikseid patsiente pole neil palju. Ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestunuid on lastekliinikus ravil sama palju kui jaanuaris tavaliselt.

25.01.2011, Tartu Postimees. „Viirusnakkused kimbutavad nii suuri kui ka väikseid“

 

Gripi ja ülemiste hingamisteede viirushaiguste leviku tõttu palub kliinikum alates 26. jaanuarist haiglaravil viibivaid patsiente mitte külastada. Külastuspiiranguga soovime vähendada nii patsientide kui ka külastajate nakatumisohtu, selgitas kliinikumi avalike suhete juht Kristi Tael

25.01.2011, Tartu Postimees. „Tartu kliinikum palub samuti vältida haigete külastamist“

 

„Me tõesti väga palume, eriti vastsündinute ja väikeste laste puhul, et inimesed mõtleksid tõsiselt oma käigud läbi. Patsientidel on endal mobiiltelefonid, millega lähedastele infot anda,” ütles TÜ kliinikumi esindaja Kristi Tael, kelle sõnul kedagi keelata muidugi ei saa.

26.01.2011, Eesti Päevaleht. „Haiglad paluvad viiruseohu tõttu haigeid mitte külastada“

 

Maovähendamise operatsioone on Eestis tehtud viis aastat, opereerituid on 500 inimese ringis. /…/ Tartu Ülikooli Kliinikumi kirurg Toomas Sillakivi (pildil) ütleb, et tänapäeval on see laparoskoopiline ehk kaameraga lõikus, mille tüsistusteoht on väike.

26.01.2011, Tartu Postimees. „Mao vähendamine päästis ratastoolist“


Põhja-Eesti regionaalhaiglas ja TÜ kliinikumis toimib juba aastaid ööpäevane südameinfarkti elupäästev teenistus, mis võimaldab kohe taastada südamelihase katkenud verevarustuse.

27.01.2011, Eesti Päevaleht. „Südameinfarkti saab ennetada ning ravida“

 

Tartu Ülikooli biokeemia instituudi teadlased on algatanud koos Tartu Ülikooli kliinikumi kopsukliiniku ja hematoloogia-onkoloogia kliiniku arstidega projekti, mille eesmärk on inimese hingeõhust leida rasketele kopsuhaigustele viitavaid aineid.

27.01.2011, Postimees. „Haigusi püütakse leida juba hingeõhust“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi naha- ja suguhaiguste arst Terje Kukk on üks neist, kes saab patsientidelt kõige sagedamini tänuavaldusi. Küsimuse peale, millisele patsiendile ta ise tänu avaldaks, vastab Kukk, et koostöövalmis ja ravisoovitusi järgivale inimesele.

01.02.2011, Tartu Postimees. „Nahaarst Terje Kukk meeldib patsientidele“

 

Näiteks Tartu Ülikooli kliinikumis on vältimatu arstiabi tagatud kõikidel erialadel alates pediaatriast ja sünnitusabist kuni psühhiaatriani ööpäev ringi ja kõikidel nädalapäevadel, sõnas kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael.

01.02.2011, Postimees. „Ravikindlustuseta ja töövõimetute inimeste hulk kasvab pidevalt“

 

Tartu Ülikooli kliinikumi pressiesindaja Kristi Taela sõnul on käesoleva talve jooksul libedaohvreid 40-50 inimest päevas. Rekordiliselt palju vigastatuid oli aga eile - tervelt 60 inimest vajasid arstiabi.

04.02.2011, SL Õhtuleht. „TEED NAGU LIUVÄLI: Tartus jõudis eile traumapunkti 60 libeduseohvrit!“

 

Infektsioonikontrolliteenistuse arst Vivika Adamson lisas, et Tartu Ülikooli Kliinikumis on praegu gripi tõttu hospitaliseeritud 15 inimest, neist kaheksa last. Neljal patsiendil on haigus raske kuluga, nad viibivad intensiivraviosakonnas ja nende kopsud vajavad kunstlikku ventilatsiooni.

07.02.2011, Tartu Postimees. „Haiget külastama vaktsineerimata ei saa“