12. rasedusnädalal ultraheliuuringu käigus tehtud normaalse arenguga loote UH-pilt.Vereseerumi sõeluuring kromosoomihaiguste suhtes on kõikidele Eesti rasedatele kättesaadav raseduse II trimestril (15-17 rasedusnädalal). Samas on võimalik riski kromosoomihaiguste suhtes hinnata ka juba I trimestril (11-13 rasedusnädalal). Raseduse I trimestri sõeluuringu programm on praegu kättesaadav naistele, kes jõuavad 10. rasedusnädalaks arvele TÜK naistekliiniku naistenõuandlas, samuti enamuses Tartu erakliinikutes ning käivitamisel Viljandi maakonnas ja Ida-Tallinna Keskhaiglas.

Sõeluuringu kõrgema avastamismäära saavutamiseks on oluline komponent I trimestri ultraheliuuring (NT e loote kuklapiirkonna mõõtmine), mille teostamiseks on vaja väga kvaliteetset aparatuuri ning litsentseeritud personali. Paraku puuduvad väiksematel raviasutustel võimalused nõuetele vastava tehnika soetamiseks või jääb uuringute arv arsti kvalifikatsiooni säilitamiseks liiga väikeseks.

Alates 2009. aasta 1. aprillist pakume naistele, kellel ei ole võimalik teha varajast ultraheli- ning vereseerumi sõeluuringut I trimestril oma arsti juures, selle läbiviimist tasulise teenusena TÜ kliinikumis. See hõlmab uuringuteeelset geneetiku konsultatsiooni, vereanalüüsi, ultraheliuuringut ning seejärel geneetikupoolset analüüsitulemuste selgitust. Kõik uuringud saab teha ühe päeva jooksul, mis võimaldab teenust kasutada ka Tartust kaugemal elavatel naistel.

Sellist ühe päeva jooksul pakutavat riskihinnangut on nimetatud ka lühendiga OSCAR (One Stop Clinic for Assesment of Risk), mida 2008. aasta lõpus hakkas pakkuma AS Fertilitas Harjumaal. AS Fertilitase ja TÜ Kliinikumi poolt pakutava sõeluuringu põhimõte on sama, kasutatakse vaid erinevat tarkvara.

TÜ Kliinikum pakub OSCAR programmi raames:

- sõeluuringu programmi, mille kohta on olemas esmased tulemused ja teadmine, et programm töötab efektiivselt – 2005. aastal alustatud programmiga oleme avastanud 93% Downi sündroomiga loodetest;

- I trimestri uuringuid, mille vastuse saab samal päeval;

- konsultatsiooni enne ja peale I trimestri uuringuid;

- vajadusel sünnieelset diagnostikat (amniotsentees või koorionibiopsia).

Oluline on, et I trimestri riskihinnangut on võimalik teostada 11.-13. rasedusnädalal. Teenuse hind on 1145 krooni. Lisainfo ning registreerimine telefonil 7 428 846.

 

Dr Kai Muru
Dr Tiia Reimand
ühendlabori geneetikakeskuse pediaatrid

 

Dr Karin Asser
radioloogiateenistuse radioloog