Tartu ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi nõukogu valis 23. septembril instituudi juhatajaks seni juhataja kohusetäitja ülesandeid täitnud funktsionaalse morfoloogia professori Priit Kaasiku.

 

Tartu ülikooli senati 30. septembri istungil otsustati esitada Eesti Teaduste Akadeemiale akadeemikukandidaadiks loodusteaduste ja meditsiini alal TÜ meditsiiniteaduste valdkonnast professor Jaan Eha, professor Irja Lutsar, professor Pärt Peterson ja professor Mihkel Zilmer. Akadeemikuks valitakse Eesti kodanikest teadlasi, kel on väljapaistvaid saavutusi uurimis- ja arendustöös ja kes on oluliselt arendanud teadust oma valdkonnas.

 

Tartu ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna teadusprodekaan, TÜ nahahaiguste kliiniku ja TÜ kliinikumi nahahaiguste kliiniku juhataja, dermatoveneroloogia professor Külli Kingo pälvis sel aastal esimest korda välja antava Eesti akadeemiliste naiste ühingu aasta naisteadlase tiitli.

 

Kaitsti doktoritöid
Eero Merilind kaitses 12. septembril Tartu ülikooli arstiteaduse erialal doktoritööd „Perearstiabi tulemuslikkus: tasustamise ja praksisetegurite mõju.“ Juhendaja prof Ruth Kalda (TÜ peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituut). Oponent prof Igor Švab (Ljubljana ülikool, Sloveenia).

 

Indrek Heinla kaitses 16. septembril Tartu ülikooli neuroteaduste erialal doktoritööd „B6 ja 129Sv hiireliinide käitumuslik ja geneetiline võrdlus, mis keskendub ärevuskäitumisele ja Lsamp geeni ekspressioonile.“ Juhendajad prof Eero Vasar (TÜ füsioloogia osakond), vanemteadur Mari-Anne Philips (TÜ füsioloogia osakond). Oponent prof Chadi Touma (University of Osnabrück, Saksamaa).

 

Triin Rääsk kaitses 6. oktoobril liikumis- ja sporditeaduste erialal doktoritööd „Subjektiivselt ja objektiivselt mõõdetud kehalise aktiivsuse seosed normaal- ja ülekaaluga puberteediealistel poistel“. Juhendaja dots Jarek Mäestu (TÜ sporditeaduste ja füsioteraapia instituut ), prof Kenn Konstabel (TÜ psühholoogia instituut), prof Toivo Jürimäe (TÜ). Oponent dots Arunas Emeljanovas (Lithuanian Sports University, Leedu).

 

Kristina Hermann
turunduse ja kommunikatsiooni spetsialist
meditsiiniteaduste valdkond