Kui Alvaro meenutas meie haiglat, milles ta oli veetnud enamiku juulikuu ennelõunaid, kõlas tema suust ainult suuri kiidusõnu. Kliinikum oli jätnud talle sügava mulje, ning mõeldes natuke oma kodumaa peale, leidis Alvaro, et tõenäoliselt pole Hispaanias mitte ühtegi nii modernset riigihaiglat, nagu on seda meie koduhaigla. Ta lisas, et Tartu Ülikooli Kliinikum võib suure tõenäosusega olla üks moodsamaid haiglaid Euroopas ja et me peaksime selle üle siirast heameelt tundma.

Oktoober 2009, Curare. „Tehke silmad lahti! Abre los ojos!“

 

Ämmaemand Pille Teesalu mõistab öeldut hästi. Ta koputab oma rinnaesisele ja ütleb, et see kõik tuleb sealt seest. „Sa lihtsalt oled selle naisega sünnitustoas ja tunned, et keegi on su kõrval, keda sa ei näe. See on kuues meel või mingi kõrgem jõud, mis ühendab kõiki ämmaemandaid.“

05.10.2009, Tartu Postimees. „Ämmaemandaid ühendab kuues meel“

 

Arstiteaduskonna medalid pälvivad: väljapaistva panuse ja pühendunud töö eest arstiteaduskonna arendamisel – TÜ närvikliiniku juhataja ja arstiteaduskonna dekaan aastatel 2000–2009, professor Toomas Asser ning pikaaegse ja tulemusrikka spordimeditsiini alase õppe- ja teadustöö eest – emeriitdotsent Anatoli Landõr.

07.10.2009, Med24. „Arstiteaduskonna aastapäev toob arutelu Eesti tervishoiu väljakutsetest“

 

„Soovime, et vähemasti 2000 Lõuna-Eesti peret oleksid nõus oma panust teaduse edenemisse andma,“ lisas Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku juhataja professor Vallo Tillmann lootusrikkalt. /…/ Professor Vallo Tillmann selgitab, et luubi all on vähemlevinud ehk I tüübi suhkruhaigus, mille all kannatavadki peamiselt lapsed.

07.10.2009, Tartu Postimees. „Algab suur laste tervise uuring“

 

Mis on rotaviirushaigus? Küsimustele vastab TÜ kliinikumi lastekliiniku infektsioonhaiguste osakonna vanemarst-õppejõud pediaatria erialal dr Siiri Torm. /…/ Rotaviirus on lapseea ägeda gastroenteriidi (nn kõhugripp, mis kulgeb oksendamise ja kõhulahtisusega) sagedasim põhjustaja. /…/ TÜ kliinikumi lastekliinikus raviti 2007. aastal 110 last, mullu 80 ja tänavu septembri seisuga 123 last.

08.10.2009, Eesti Päevaleht. „Rotaviirusinfektsiooni haigestutakse aasta läbi“

 

„Nii need asjad paraku on,“ nendib silmakliiniku juht professor Pait Teesalu. Pikk silmaoperatsiooni ootejärjekord ei ole viimase aasta, vaid lausa viimase kümne aasta teema. Järjekorrad on ka teistes Euroopa maades pikad, sest elanikkond vananeb nii meil kui neil. /…/ Haigekassa on koos silmaarstide seltsiga kinnitanud keeruka punktisüsteemi, mis peaks aitama otsustada, kui kiire patsiendil on. Lisapunkte annavad muud silmahaigused ning see, kui inimene elab üksi.

12.10.2009, Tartu Postimees. „Operatsioonile pääsu otsustab punktiskoor“

 

Kas võib ette tulla olukord, kus teid dekaanitöölt kutsutakse kiiresti mõnda ohtlikus seisundis ja komplitseeritud diagnoosiga patsienti üle vaatama? Üldiselt seda ei juhtu, sest Tartu Ülikooli kliinikumis töötavad väga tugevad klinitsistid, kes saavad ka kõige keerulisemate situatsioonide lahendamisega hakkama.

13.10.2009, Terviseleht. „Teadusega tegelemine võiks olla iga arsti soov“ (Intervjueeritav: Prof Joel Starkopf)

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi väidete kohaselt on kõigile järjekorras ootajatele eelnevalt helistatud ja uus operatsiooni aeg kokku lepitud.

14.10.2009, Postimees. „Haiglad lükkavad plaanilisi lõikusi edasi“

 

Nimetage Tartu viimase nelja aasta kolm plussi ja kolm miinust.

Isamaa ja Respublica Liit

Plussid: /…/ Tartu Ülikooli Kliinikumi Maarjamõisa meditsiinilinnaku uue ravikorpuse ja Tartu Ülikooli keemikumi rajamine.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Plussid: Tartu Ülikooli Kliinikumi uus hoone /…/

14.10.2009, Tartu Postimees. „Tartu Postimees esitas küsimusi“

 

Tartu Ülikooli kliinikumi teatel esinevad ettekannetega reumatoloogid Raili Müller ja Mart Kull. Liikumise tähtsusest räägib dr Ann Tamm. Ettekannete järel vastavad küsimustele kliinikumi reumatoloogia osakonna arst-õppejõud.

20.10.2009, Tartu Postimees. „Kliinikum tähistab osteporoosipäeva loengutega patsientidele

 

Politsei tabas 15 minutiga Tartus Maarjamõisa haiglale pommiähvarduse teinu, kelle teo motiiviks oli solvumine traumapunkti töötajate peale.

20.10.2009, Tartu Postimees. „Traumapunkti peale solvunu tegi Maarjamõisale pommiähvarduse“


Professorid Michelle Michel ja Loren Ketai kogevad Tartu Ülikooli radioloogiakliinikus noori arste koolitades suurt asjatundlikkust ja õpihimu, millest nad ise Ameerikas vahel puudust tunnevad.

21.10.2009, Tartu Postimees. „Maailma tipud koolitavad Tartu noori arste“

 

Parkinsoni tõbi pole eluohtlik, kuid halvendab toimetulekut igapäevase eluga, ütleb Tartu ülikooli närvikliiniku neuroloogia-dotsent Pille Taba./…/ Parkinsoni tõve ravivõimalused on Eestis samasugused nagu mujal maailmas. Meil on kasutusel kõik Parkinsoni tõve ravimite rühmad ja peaaegu kõiki ravimeid kompenseerib 100% ulatuses Eesti haigekassa. /…/ Tartu ülikooli närvikliinikus on Parkinsoni tõve kirurgilise raviga tegeldud aastakümneid ja viimastel aastatel kasutatakse uue meetodina aju süvastimulatsiooni.

22.10.2009, Eesti Päevaleht. „Dotsent Pille Taba: Parkinsoni tõbi mõjutab patsientide elukvaliteeti“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi stomatoloogiakliiniku juhataja Taavo Seedre, kelle käe all on koolitust saanud ligi tuhatkond Eesti hambaarsti, on jälginud turuletrügijaid huviga. Taavo Seedre mõistab Medicumi juhtide soodushinnakampaania ideed hästi, kuid ei ennusta neile pikaajalist ja klientiderohket tulevikku. “Niisuguse reklaami peale tulevad kohale need patsiendid, kes lahendavad ära vaid oma kõige pakilisemad probleemid, ja siis kaovad,“ ütleb ta. „Kliiniku püsimise seisukohalt ei oma see küll mingit tähtsust.“

22.10.2009, Tartu Postimees. „Uued hambaarstid püüavad Tartus oma kohta leida“


Tartu Ülikooli Kliinikum on alates septembrist katsetanud praktilist koolitust, mille käigus saavad õed oma osakonna asemel teha valveid ka teistes osakondades. Idee, et õed võiksid erinevates osakondades kätt harjutada ja selle eest koolituspunkte saada, käis kevadel välja üldanestesioloogia osakonna vanemõde Vilve Ratnik.

23.10.2009, Meditsiiniuudised. „Kliinikumi õed õpivad roteerudes“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumis Maarjamõisas jäi 40 haigel äsjastel omavalitsusvalimistel oma hääl andmata, sest lubatud hääletuskastid ajanappuse tõttu nende juurde ei jõudnud. /…/ Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder palub juhtunu pärast vabandust. /…/ Kahe hääletuskastiga jõuti 60 haiglas olnud inimese juurde. Ligi neljakümnel jäi tõesti hääletamata," tunnistab Mölder.

23.10.2009, Meditsiiniuudised. „Maarjamõisas ootasid 40 haiget asjatult hääletuskasti“

 

Haigekassa nõukogu otsustas vähendada raviteenuste hinda alates 15. novembrist kuus protsenti. Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liikme Mart Einasto sõnul on kardetud kärbe nüüd käes.

26.10.2009, Tartu Postimees. „Kärbe sunnib kliinikumi taas palkade kallale“

 

Möödunud nädala teisipäeva hommikul kell 7 Tartu Maarjamõisa polikliinikule pommiähvarduse teinud pereisa siunab end oma lolluse pärast. Enda sõnul peitus probleem viinas, mida kulus ööl vastu saatuslikku hommikut mitu pudelit.

26.10.2009, Tartu Postimees. „Traumapunkti pommiga ähvardanu kahetseb oma tegu kibedasti“

 

Mõte sellest, et keegi võiks ta kakal käimist pealt vaadata, tundub piinlik ja vastuvõetamatu. Ometi tuleb patsiendil selle olukorraga leppida ühe täiesti uut tüüpi röntgenuuringu ehk defeko¬graafia puhul. /…/ Röntgenuuringut, kus inimene istub potil ja tühjendab soolt, viivad aga läbi kliinikumi radioloogid Jaak Vahi ja Genadi Gorelašvili.

27.10.2009, Tartu Postimees. „Arstid filmivad potilkäimist“

 

Tartu linnavalitsus korraldab koos Tartu ülikooli kliinikumiga kõrgkoolides tasuta ja anonüümse sugulisel teel levivate haiguste testimise ning nõustamise.

28.10.2009, Meditsiiniuudised. „Tartu korraldab kõrgkoolides suguhaiguste testimise“

 

21. ja 22. oktoobril Tallinnas ja Tartus toimunud koolitustel räägiti pereõdedele nende rollist ennetustöös. /…/ Konverentsi avaettekande pidas kardioloog prof. Rein Teesalu, teemaks kõrgvererõhutõvega patsiendi käsitlus. /…/ „Kui arstid peaksid valima ainult ühe haiguse, mida ravida, siis peaks selleks olema hüpertooniatõbi, kuna just see haigus mõjutab meie ühiskonnas tervist kõige rohkem,” ütles kliinikumi kardioloog Rein Teesalu.

28.10.2009, Med24. „Pereõe rollist ennetustöös“

 

HIV, süüfilise ja hepatiitide kontrolli tehakse maaülikoolis, Tartu Ülikoolis ja tervishoiu kõrgkoolis koostöös kliinikumi nakkushaiguste osakonnaga teist aastat.

29.10.2009, Tartu Postimees. „Kõrgkoolides saab tervist kontrollida“

 

Mõttetalgutest alguse saanud ettevõtmine «Ole kaasas!», mis korraldab arvutikoolitusi, jõudis ka Tartusse. Sellel nädalal õpivad Tartu Ülikooli Kliinikumi töötajad ID-kaardi võimalusi kasutama. Kliinikumi projektijuhi Priit Kooviti sõnul tingis vajaduse koolituse järele igapäevane asjaajamine, mis on kliinikumis üha enam digitaliseeritud ja nõuab palju ID-kaardi kasutamist.

30.10.2009, Tartu Postimees. „«Ole kaasas!» aitab kliinikumi ID-kaardiga“

 

30. oktoobril toimunud istungil valis TÜ nõukogu meediauuringute professoriks Veronika Kalmuse ja polikliiniku juhtivteaduriks emeriitprofessor Heidi-Ingrid Maaroosi. /…/ Maaroos lõpetas TÜ arstiteaduskonna 1966. aastal, kaitses meditsiinikandidaadi kraadi 1971. aastal ja meditsiiniteaduste doktori kraadi 1991. aastal.

November 2009 nr. 9, Universitas Tartuensis. „Uus professor, juhtivteadur ja emeriitprofessor“

 

TÜ suure medali ja tänukirjaga tunnustati arstiteaduskonna emeriitprofessorit Arvo Tikku.

November 2009 nr. 9, Universitas Tartuensis. „Tunnustus“

 

Vähemalt 15–20% Eesti meestest põeb eesnäärmepõletikku – ja seda hinnangut peab Tartu Ülikooli Kliinikumi Meestekliiniku androloog Margus Punab isegi konservatiivseks.

November 2009, Kodutohter. „Eesnäärme eest!“

 

55 - Anu Aluoja, kliinilise psühholoogia dotsent – 21. november

45 - Aive Liigant, neuroloogia vanemassistent – 18. november

November 2009 nr. 9, Universitas Tartuensis. „Õnnitleme“

 

Tartu Ülikooli kliinikumi sisekliiniku gastroenteroloogi Katrin Labotkini arvates on inimesed oma tervise suhtes sageli hoolimatud – arsti poole pöördutakse alles siis, kui taluvuspiir on ületatud.

01.11.2009, Med24. „Katrin Labotkin: Igaüks peaks tegelema sellega, mille eest ta on suuteline vastutama“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi infektsiooniteenistuse juht Matti Maimets ütleb, et uue gripi (rahvakeeles seagripi) epideemia jõuab kõikide märkide järgi Eestisse jaanuaris. See püsib siin kolm kuud ja selle kõrgpunkt on veebruar.

04.11.2009, Tartu Postimees. „Uuest gripist pääsu pole“

 

Igale haigele või tema lähedasele psühholoogi kõrvale panna pole võimalik, mistõttu on ka kõige keerulisemate natuuridega toimetulek haiglatöötajate kohus, ütleb TÜ Kliinikumi onkoloogiakliiniku juhataja Hele Everaus.

04.11.2009, SL Õhtuleht. „Noore mehe surm vallandas sõnasõja“

 

Tartu ülikooli kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliiniku juhataja Hele Everaus ütles, et kuigi viimasel ajal on mitmed inimesed arste patsientide surmas süüdistanud, ei lakka arstid ravimast. “/…/ Kui ajalehes kirjutatakse negatiivsest juhtumist ja sellest tehakse järeldusi kõikidele arstidele, on see valus, aga ma ei usu, et keegi töölt ära läheb,“ rääkis Everaus.

06.11.2009, Med24. „Hele Everaus: arstid ei lakka ravimast“

 

Kriis on sobiv aeg haiglavõrgus põhjalike muudatuste tegemiseks, leiab Tartu ülikooli arstiteaduskonna emeriitprofessor Raul Talvik. Korrastades on tema sõnul valida passiivse ja aktiivse strateegia vahel. Passiivse strateegia eelistena nimetas Talvik võimalikult väikseid kulusid.

06.11.2009, Linnaleht. „Masu ajal on paras haiglaid korrastada“

 

Eesti Tüstilise Fibroosi Ühingu presidendi Tiina Kahre sõnul on tegemist geneetilise haigusega, mis peamiselt kahjustab kopsusid, aga ka seedetrakti. /…/ Maria peab oluliseks teha selgitustööd haigete laste vanemate ja pereliikmete hulgas: selle haigusega on võimalik elada! Teavitusnädala käigus loodab Eesti Tsüstilise Fibroosi Ühing (liikmeid 120) koguda toetusi massaaživesti ostuks, mida saaksid kasutada Tartu Ülikooli Kliinikumi lastehaiglas võimalikult paljud TF-haiged.

09.11.2009, SL Õhtuleht. „Tsüstiline fibroos allub erilisele massaaživestile, mitte Mynthonile!“

 

Normeti sõnul pole põhjust karta TÜ Kliinikumi infektsiooniteenistuse juhi Matti Maimets öeldut, et nakatuda võib kuni 40 protsenti elanikkonnast, kuna ükski rahvusvaheline organisatsioon ega lõunapoolkera kogemus seda ei kinnita.

10.11.2009, Meditsiiniuudised. „Normet: oleme massilise haigestumise jaoks valmis“

 

Ihtüoos ehk kalasoomustõbi on pärilikust naha sarvestumishäirest tingitud nahahaigus. Raskemate vormide puhul meenutavad nahapinnal olevad mustjaspruunid ketud kalasoomuseid, ütleb Tartu ülikooli kliinikumi nahahaiguste kliiniku dermatoveneroloog Terje Kukk. Terje Kukele teadaolevalt on viiel viimasel aastal Eestis raskema ihtüoosivormiga sündinud viis last, neist kaks tänavu.

10.11.2009, SL Õhtuleht. „Tonn pehmendavaid kreeme“

 

Tartu ülikooli kliinikumi traumatoloogia ja ortopeedia kliiniku andmetel on keskmiselt iga kolmas üle 50aastane naine juba haigestunud osteoporoosi, kuid ravi saab Eestis neist vaid neli protsenti.

12.11.2009, Postimees. „Eestlaste luud hõrenevad“

 

Täna kogunes linna kriisikomisjon, et arutada Tartu linna ja erinevate ametkondade valmisolekut gripi massilise leviku korral. Ülevaate oma asutuste valmisolekust andsid Tartu Ülikooli kliinikumi, Tartu kiirabi, Tervisekaitsetalituse, Tervishoiuameti, perearstide ja Punase Risti esindajad, teatas linnavalitsus.

12.11.2009, SL Õhtuleht. „Tartu valmistub saabuvaks gripihooajaks“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi günekoloogi dr Tiiu Hermlini sõnul tuleks vaagnapõhja elundite allavaje ja uriinipidamatuse probleemist enam rääkida, sest need mõjutavad oluliselt meie naiste igapäevast elukvaliteeti.

13.11.2009, Postimees. „Avati uus terviseportaal naistele“

 

Täna tähistab Eesti Seksuaaltervise Liit oma 15. loomisaastapäeva. /…/ Liidu sünnipäeva tähistamine algab 13. novembril kell 10 Nordic Hotel Forumis, kus selle loomisest kõneleb ESLi asutaja ja selle esimene president professor Helle Karro /…/.

13.11.2009, Postimees. „Eesti Seksuaaltervise Liit tähistab 15. sünnipäeva“

 

Kõrva-nina-kurguarst Katrin Kruustüki sõnul peaks kuulmiskahjustuse avastama sünnitusmajas, et vajadusel ette võtta täpsemad uuringud kolmandal elukuul Tartu Ülikooli kliinikumi kõrvakliinikus ja hiljemalt kuuendaks elukuuks sobitada vajadusel kuuldeaparaadid.

15.11.2009, Postimees. „Head teha on hea“

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto ütles, et ilmselt on keegi teinud liiga ennatlikke järeldusi. «Ma kahjuks ei saa öelda, et see jutt on vale, aga see on vale järelduste osas,» lausus ta. «Sellist kavatsust ei ole, see on üks jutu käigus öeldud numbritest.»

17.11.2009, Tartu Postimees. „Õed kardavad koondamist“

 

Kuigi psüühilise trauma korral tekkiva kliinilise pildi ja tekkemehhanismide väljaselgitamisel tehakse kogu maailmas intensiivset uurimistööd, on veel vähe süstematiseeritud andmeid laste stressihäirete kohta. Samas jätavad need kõige raskemaid tagajärgi.

18.11.2009, Meditsiiniuudised. „Laste stressil on rasked tagajärjed“ (autor: Jüri Liivamägi)

 

Parim suuline ettekanne (ka SA TÜ kliinikumi antud preemia laureaat) (doktorandid, teadurid, õppejõud) „Kultiveeritud limbaalse epiteeli siirdamine silma sarvkesta epiteeli tüvirakudefitsiidi raviks”

18.11.2009, Eesti Arst. „Arstiteaduskonna aastapäeva teaduskonverentsi parimad“