20. septembril võtsid Tartu Arstide Liidu liikmed ette sügisese väljasõidu Põhja-Eesti kaunimatesse paikadesse. Ringreisil külastasime Kalame talumuuseumi, Vihula mõisa, Altja kõrtsi ning Viinistu kunsti- ja Käsmu meremuuseumit.

Karepa Kalame muuseumis saime ülevaate erinevatele ajastutele omasest elulaadist ja hoiakutest, moodsa ajastu suvitus- ja iidsest kalanduskultuurist ning tutvusime Richard Sagritsa kunstiloominguga.

Reis viis edasi Altja külla, kus meilgi õnnestus oma soove kivide kujul soovide kivihunnikusse visata. See polnud sugugi lihtne, sest mida suurem soov, seda suurem kivi. Et aga see ikka täide läheks, pidi jalgade vahelt heidetud kivi ka hunniku otsa pidama jääma.

Lõunatada soovitame Altja kõrtsis, kus toidud olid rahvuslikud ja maitsvad.

Järgmiseks sihtpaigaks olnud Vihula mõisakompleks on hetkel veel osaliselt renoveerimisel. Kogu mõis restaureeritakse täielikult 2011. aastaks ning sellest loodetakse kujundada silmapaistev konverentsi- ja puhkekeskus. Siiski soovitakse mõisaalale kaasaegse funktsionaalsuse andmise juures säilitada kompleksi ajaloolist väärtust.

Viinistu rannaküla kunstimuuseumis imetlesime sealset püsiekspositsiooni ning Valli Lember-Bogatkina isikunäitust, mis imponeeris oma värvide mängu ja suuruse poolest.

Sügisõhtu hämaruses jõudsime viimaks oma väljasõidu lõppsihtpunkti Käsmusse, kus külastasime kuulsat meremuuseumi, mida kureerib fanaatikust mees Aarne Vaik. Meid võõrustas tema tütar Kadre Vaik, kes tutvustas asjatundlikult endisaegsete kaptenite elu ja põhimõtteid.

Vahva reisi eest soovime tänada korraldajat Margit Närskat ja tema abilisi ning liidu sekretäri Tiiut, kes ikka ja jälle meid tagant tõukavad sellistel meeleolukatel üritustel osalema. Tänud ka meid terve päeva saatnud giidile Marusja Alinovale.

Kutsun kõiki meiega kaasa kevadel, sest sellistelt väljasõitudelt kogutud rikkus jääb kauemaks kui paber – tasub ju korjata!

 

Kai Tamm
Tartu Arstide Liidu liige