pole.png

TÄNA VAJAME!

Veretilk Veretilk Veretilk Veretilk Veretilk Veretilk Veretilk Veretilk

O+

O-

A+

A-

B+

B-

AB+

AB-

Veretilkade tähendused

valjasoidugraafik

Tehniliste tõrgete tõttu on doonoriportaal www.edoonor.ee ajutiselt suletud. Sellega seoses ei ole aja broneerimine ja küsimustiku ette täitmine võimalik. Vastuvõtt toimub broneeringuta kohapeal.

Verekeskus juhib doonorite tähelepanu, et uues doonoriportaalis küsimustiku täitmiseks tuleb broneerida vereloovutuseks aeg. Hetkel pakutakse esimest aega alles järgmiseks tööpäevaks, kuid võite jätta selle tähelepanuta. Valige esimene vaba aeg, täitke küsimustik ja tulge verekeskuse lahtiolekuaegadel teile sobival ajal verd andma.

Vastavalt Euroopa Komisjoni 22. märtsi 2004.a direktiivile 2004/33/EC on isikul keelatud verd loovutada 28 päeva jooksul pärast naasmist piirkonnast, kus esineb Lääne-Niiluse viiruse ülekandmine inimestele. Sellel ajavahemikul ei tohi olla ilmnenud haiguse kliinilisi sümptomeid  (gripitaolised haigusnähud, entsefaliidi või meningiidi kahtlus).

ECDC ja WHO andmetel esineb Lääne-Niiluse viirusnakkuse nakatumise risk aastaringselt  Ameerika Ühendriikides ja Mehhikos ning järgmistes riikides ja regioonides Euroopa piirkonnas (tavaliselt juuni – detsember): http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/west_nile_fever/West-Nile-fever-maps/Pages/index.aspx

Malaaria leviku piirkonnast saabumisest peab olema möödunud 4 kuud. Siis saame teha malaaria vastaste antikehade testi. Kui see on negatiivne, siis võib tulla ka verd andma. Kui testi tehtud ei ole, siis on vereloovutamine lubatud peale 12 kuud, kui ei ole esinenud malaaria sümptome.

Samuti teeme enne vereloovutust malaaria vastaste antikehade testi kui inimene on elanud malaaria leviku piirkonnas üle 6 kuu. Verd võib loovutada, kui testi vastus on negatiivne.

Malaaria leviku piirkonnad:http://www.cdc.gov/malaria/travelers/country_table/i.html

Kliinikumi üldinfo

Telefon 731 8111
E-P kell 08.00 – 19.00