Prindi

Gastroskoopia on seedetrakti ülaosa uuring, mis võimaldab uurida söögitoru, magu ja kaksteistsõrmiksoolt painduva optilise instrumendi (endoskoobi) abil.

Uuring võimaldab selgitada Teie kaebuste põhjusi (nt ülakõhuvalu, iiveldus, oksendamine, neelamishäired) ja leida haiguslikke muutusi söögitorus, maos või kaksteistsõrmiksooles (nt verejooks, haavand, kasvajad). Gastroskoopia on täpsem kui röntgenuuring ning võimaldab uuringu käigus võtta proovitükke (biopsia), mida hiljem saab mikroskoopiliselt uurida.

gastro

Uuringuks  ettevalmistus

Gastroskoopia läbiviimiseks peab magu olema tühi, seetõttu ei tohi Te süüa ega juua 8 tundi enne uuringut (soovitatav viimane söögikord eelmise päeva õhtul).

Eemaldatavad hambaproteesid tuleb enne uuringut välja võtta.

Diabeetikud:

Uuringu teostamine

Uuringu ajal lamate Te vasakul küljel. Endoskoop viiakse suu kaudu söögitorusse, makku ja kaksteistsõrmiksoolde ning nimetatud organeid õhuga laiendades on võimalik leida haiguslikke muutuseid.

Uuring kestab umbes 10–15 minutit ega tekita Teile valu. Uuringu ajal võib Teil tekkida ebamugavustunne ülakõhus ning köhimis- ja okserefleks. Samuti võite uuringu ajal tunda ebamugavustunnet kõris, kuid Teie hingamisteed on vabad ja hingamistakistust ei ole.

Okserefleksi on võimalik vältida või oluliselt vähendada, kui Te:

Uuringu järgselt

Peale gastroskoopiat võite Te tunda kerget kurguvalu ja täiskõhutunnet õhu viimisest makku. Enamasti mööduvad kaebused mõne tunni jooksul. Juhul, kui Teie arst ei ole Teid teisiti instrueerinud, võite kohe peale uuringut süüa ja juua.

Võimalikud tüsistused

Gastroskoopial tekivad tüsistused harva, kuid võivad olla järgmised:

Juhul, kui Teil peale uuringut tekib palavik, tugev kõhuvalu või verejooks, pöörduge koheselt valveõe või raviarsti poole.    

 

Koostanud: gastroenteroloogia osakonna vanemõde Marika Kukk

2017