Immuunanalüüsi osakond
Gluteen on nisu endospermi peamine valguline komponent, mis ei lahustu vees. Gluteeni etanooliga töödeldes eraldub polüpeptiidahelatest koosnev fraktsioon (molekulmassiga 30000–75000) – gliadiinid, millel eristatakse nelja elektroforeetilist fraktsiooni. Gluteenenteropaatia (tsöliaakia) korral on indiviidi tolerants gliadiini suhtes oluliselt vähenenud ja tekivad gliadiinivastased antikehad. Peamine haigust põhjustav komponent on A-gliadiin a-gliadiinide fraktsioonist. Nüüd on leitud, et peamiseks antigeeniks on deamideeritud gliadiin, mis tekib kui ensüüm koetransglutaminaas 2 katalüüsib gliadiini koostises olevate glutamiini jääkide deamideerimist glutamiinhappeks.
AGA IgA ja AGA IgG määramist koos koetransglutaminaasi vastase IgA ja IgG määramisega kasutatakse tsöliaakia sõeluuringuks. Täpsustavaks uuringuks kasutatakse endomüüsiumi vastase IgA määramist.
Uuritav materjal, selle võtmine, saatmine ja säilitamine
Katsuti | Geeli ja hüübimisaktivaatoriga katsuti (kollane kork) | |
Säilivus | Seerum +4 °C kaks päeva, -20 °C paar kuud |
Analüüsi tegemise aeg: kord nädalas
Analüüsimeetod: fluorestsents-ensüüm-immuunmeetod (FEIA)
Referentsväärtused
< 7 kU/L | negatiivne | |
7–10 kU/L | piiripealne | |
>10 kU/L | positiivne |
Näidustus ja kliiniline tähendus
Gluteenenteropaatia (tsöliaakia) diagnostika.
Oluline on määrata samaaegselt nii IgA kui IgG tüüpi gliadiinivastased antikehad. AGA IgA jääb negatiivseks, kui patsiendil on IgA selektiivne puudulikkus, mille korral on väga oluline AGA IgG määramine. Soovitav on määrata samaaegselt koe transglutaminaasi vastaste IgA tüüpi antikehadega või IgA tüüpi endomüüsiumivastaste antikehadega (EmA IgA).
Latentse tsöliaakia sõeltestina:
Tsöliaakiahaigetel ravi (gluteenivaba dieet) efektiivsuse hindamiseks: iga kuue kuu järel kahe aasta jooksul alates haiguse diagnoosimisest, edaspidi üks kord aastas.
Vt ka Koe transglutaminaasi vastane IgA ja IgG
Koostaja: Kaja Metsküla
Muudetud 02.06.2016