Mikrobioloogia osakond
Konjunktiviit on silma sidekesta põletik, mille põhjuseks on enamasti viiruslik või bakteriaalne infektsioon või allergia. Sagedasemad bakteriaalse konjunktiviidi tekitajad on Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Neisseria gonorrhoeae. Imuunpuudulikkusega patsientidel võivad infektsiooni põhjustada Enterobacteriaceae perekonda kuuluvad bakterid ja Pseudomonas aeruginosa.
Keratiit on silma sarvkesta põletik, mis võib olla viiruslik või bakteriaalne. Bakteriaalse keratiidi põhilised tekitajad on Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pneumoniae, Moraxella spp., viridans-grupi streptokokid, Staphylococcus aureus, koagulaasnegatiivsed stafülokokid. Harvem esinevad Enterobacteriaceae perekonda kuuluvad bakterid, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae. Kontaktläätsedega patsientidel võivad keratiiti põhjustada Bacillus spp. ja Serratia spp.
Bakteriaalse ja endogeense endoftalmiidi kahtluseltuleb uurida kõiki mikroorganisme. Haigus tekib tavaliselt trauma- või operatsioonijärgselt, kuid võimalik on ka hematogeenne infektsioon bakterieemia või fungeemia foonil.
Uuritav materjal, selle võtmine, saatmine ja säilitamine
Proovinõu | Brucella puljongiga katsuti, eSwab vedela transpordisöötmega katsuti | |
Säilivus | +4 °C üks päev |
Tampooniga tõmmata üle alalau konjunktiivi, vältides kokkupuudet ripsmete ja nahaga ning asetada eSwab vedela transpordisöötmega katsutisse.
Analüüsi tegemise aeg: tööpäeviti (esmaskülvid ka nädalavahetustel)
Analüüsimeetod: poolkvantitatiivnekülv veri- ja šokolaadagarile, Grami järgi värvitud äigepreparaat. Tekitaja samastamine ja ravimitundlikkuse määramine. Lõplik vastus: negatiivne 3.–4. päeval (seente uuring 10. päeval), positiivne 3.–5. päeval.
Näidustus ja kliiniline tähendus
Silma bakteriaalse infektsiooni kahtlus ja tekitaja selgitamine.
NB! Tavalise mikrobioloogilise uuringu käigus ei ole võimalik määrata Chlamydia trachomatis’tja viiruseid.
Võimalikud vead: proovi võtmine antibakteriaalse ravi foonil, vead säilitamisel ja transpordil.
Koostaja: Krista Lõivukene
Muudetud 01.02.2021