Kontrast



Reavahe




Teksti suurus




Hoolivus, Uuendusmeelsus, Pädevus ja Usaldusväärsus

Salmonella spp.,  Shigella spp. ja Campylobacter spp. kandluse uuring

Mikrobioloogia osakond

Salmonella spp., Shigella spp. ja Campylobacter spp. kandluse uuring on mõeldud teatud valdkondade töötajate kontrolliks (toitu ja joogivett käitlevad töötajad, toidu ja joogiveega kokkupuutuvad töötajad või käitlemisruume puhastavad töötajad; loomapidajad,  vahetult põllumajandusloomade ja loomsete saadustega kokkupuutuvad isikud). Samuti võib kandlusuuring olla vajalik osadel juhtudel välismaale tööle asumisel, siis väljastatakse vajadusel inglisekeelne tõend.

Uuritav materjal, selle võtmine, saatmine ja säilitamine

ProovinõueSwab vedela transpordisöötmega katsuti
SäilivusToatemperatuuril või +4 °C üks päev
ProovinõuRoojatops
Analüüsitav kogus2–5 mL rooja
Säilivus+4 °C üks päev

eSwab vedela transpordisöötmega katsuti võimaldab teostada ainult Salmonella, Shigella kandluse uuringut. Proovi võtmiseks viia füsioloogilises lahuses niisutatud tampoon 4-5 cm sügavusele pärasoolde, keerutada tampooni vastu limaskesta.

Campylobacter spp. kandluse uuringuks on vajalik roe roojatopsis.

Analüüsi tegemise aeg: tööpäeviti (esmaskülvid ka nädalavahetustel)

Analüüsimeetod

Salmonella spp., Shigella spp.:külv XLD söötmele ning rikastuspuljongisse. Tekitaja samastamine ja ravimitundlikkuse määramine. Lõplik vastus: negatiivne 3.–4. päeval, positiivne 3.–5. päeval.

Campylobacter spp.: immuunmeetod, kromatogeenne test.

Näidustus ja kliiniline tähendus

Uuring enteropatogeenide kandluse väljaselgitamiseks.

Shigella spp., Salmonella spp. ja Campylobacter spp. ei kuulu inimese normaalsesse soolefloorasse. Nende leid väljaheites ilma kliinilise pildita tähendab kandlust. Kõigil leiuga juhtudel tuleb teavitada Terviseametit.
(http://www.terviseamet.ee/fileadmin/dok/Nakkushaigused/meedikutele/Tervisekontrolli_juhend.pdf).

Võimalikud vead: proovi võtmine antibakteriaalse ravi foonil, vead säilitamisel ja transpordil.

Koostaja: Krista Lõivukene
Muudetud 28.09.2021

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram