Kontrast



Reavahe




Teksti suurus




Hoolivus, Uuendusmeelsus, Pädevus ja Usaldusväärsus

Haavaeritise mikrobioloogiline uuring

Mikrobioloogia osakond

Haavainfektsioonid on naha, limaskestade või nende all asetsevate kudede vigastuse korral tekkivad põletikud. Sõltuvalt haavainfektsiooni liigist on sagedasemad järgmised patogeenid:
puhtad kirurgilised haavad – Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, koagulaasnegatiivsed stafülokokid, enterobakterid, anaeroobid;
mustad kirurgilised haavad – enterobakterid, Acinetobacter spp., Pseudomonas spp., anaeroobid;
traumaatilised haavad – klostriidid, keskkonna bakterid;
hammustused – hammustaja suu mikrofloora, Pasteurella, Eikenella, Capnocytophaga;
põletused – Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, enterobakterid, Candida.

Uuritav materjal, selle võtmine, saatmine ja säilitamine

ProovinõueSwab vedela transpordisöötmega katsuti
SäilivusToatemperatuuril või +4 °C kaks päeva

Haava pind puhastada steriilse füsioloogilise lahusega, eemaldada nekrotiseerunud kude (sisaldab surnud mikroobe ja detriiti). Võtta materjali tampooniga võimalikult sügavalt haavast terve ja kahjustatud koe piirilt ja asetada tampoon eSwab vedela transpordisöötmega katsutisse.

NB! Mõelda ka anaeroobse infektsiooni võimalusele.

Analüüsi tegemise aeg: tööpäeviti (esmaskülvid ka nädalavahetustel)

Analüüsimeetod: poolkvantitatiivne külv veri- ja šokolaadagarile. Grami järgi värvitud preparaat. Tekitaja samastamine ja ravimitundlikkuse määramine. Lõplik vastus: negatiivne 3.–4. päeval, positiivne 3.–5. päeval.

Näidustus ja kliiniline tähendus

Haava- või pehmete kudede infektsioonid.

Sagedasemad tekitajad: S. aureus, S. pyogenes, enterobakterid. Koagulaasnegatiivsed stafülokokid  on infektsiooni tekitajateks võõrkehadega (veresoonte- ja liigeseproteesid, luunaelad) seotud infektsioonide korral, muudel juhtudel on nende leiu puhul tõenäoliselt tegemist proovi saastumisega naha normaalse mikroflooraga.

Võimalikud vead: proovi võtmine antibakteriaalse ravi foonil, vead säilitamisel ja transpordil.

Vt ka: Anaeroobne külv

Koostaja: Krista Lõivukene
Muudetud 28.09.2021

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram