Mao eemaldamise operatsiooni järgsed toitumissoovitused

MIS ON MAGU?

Magu on kotitaoline organ, mis talletab söögitoru kaudu tulnud toitu. Mao seinad sisaldavad näärmeid, mis eritavad toitu lõhustavaid maomahlu. Toidu segamisel maomahlaga tekib toidukört, mis olenevalt toidu iseloomust võib maos püsida kaks kuni kuus tundi. Mao seinte rütmiline kokku tõmbumine segab toidukörti ja lükkab seda portsjonite kaupa edasi peensoolde.

MAO EEMALDAMISE OPERATSIOONID

Magu eemaldatakse kirurgilise operatsiooni teel osaliselt (mao resektsioon) või täielikult (gastrektoomia) maovähi ravis, olenevalt kasvaja levikust. Magu eemaldatakse ka teatud ravimatute haavandite ja polüüpide tõttu ning bariaatrilises korras.

Mao täieliku eemaldamise operatsioonil ühendatakse söögitoru peensoole algus osaga, et tagada seedetrakti terviklikkus. Mao osalise eemaldamise korral jääb alles väike osa maost, mis ühendatakse peensoole algus osaga.

Pärast operatsiooni jälgitakse:

  • vererõhku, pulssi ja kehatemperatuuri
  • manustatud ja eritunud vedelike koguseid
  • sooletegevust
  • valu esinemist
  • füüsilist taastumist (istumine, kõndimine)
  • söömist.

Kui patsiendil on lubatud süüa, siis jälgitakse dieeti ja toidukogust. Vastavalt sellele hinnatakse, kui hästi kulgeb suukaudne söömine.

 TOITUMISSOOVITUSED PÄRAST MAO EEMALDAMISE OPERATSIOONI

Vahetult pärast mao operatsiooni võib esineda isutust ja üldist halba enesetunnet, mis omakorda võib viia kehakaalu vähenemisele. Nende sümptomite leevendamiseks anname Teile järgmised toitumissoovitused, millesse suhtuge  paindlikult, lähtuvalt Teie enesetundest ja seisundist.

Kuna toidu seedimine ja imendumine on muutunud, söömine piiratud ja toidukogused vähenenud, siis väheneb ka valgu ja vitamiinide kättesaadavus.

Kui kaal püsib ja sööte mitmekülgset toitu, siis väheneb ka toitainete puuduse risk.

Peale operatsiooni võib esineda B12 vitamiini imendumise probleemi, sel juhul peaks seda kontrollima vähemalt iga 4-6 kuu tagant.

Üldised soovitused:

  • sööge 6-8 korda päevas väikeste portsjonitena.
  • Sööge aeglaselt toitu korralikult läbi närides. Võtke söömiseks aega 30-60 min.
  • Eelistage püreestatud toitu, need on kergemini talutavad (nt kodutoit püreeritud kujul, aga sobivad ka nn beebitoidud).
  • Ravi tõhustamiseks kasutage erinevaid ravijooke, mida määrab toitmisravi spetsialist.
  • Jooge vett toidukordade vahel, mitte toidukorra ajal, nt 30 min enne sööki ja 60 min peale sööki. Jooge lonks haaval korraga esialgu 20-30 ml.
  • Esialgu vältige kuumasid ja külmasid jooke, sobivad toasoojad vedelikud.
  • Sobivad toiduained:
    • täisteraleib, sai, sepik, kartul, tatar, kruubid, näkileivad, soolased küpsised, näiteks kreekerid;
    • linnuliha, sea- ja veiseliha, kala, muna, oad, herned, läätsed;
    • piim, jogurt, kodujuust, hapukoor, juust, sulatatud juust;
    • keedetud või hautatud köögiviljad;
    • puuviljad, mida on võimalik koorida, külmutatud marjad; puuvilja konservid, mis on tehtud omas mahlas, mitte siirupis;
    • avokaadoõli, külmpressitud oliiviõli, kanepiseemneõli, või, margariin, õlised salatikastmed, milles ei oleks teravaid maitseaineid näiteks tšillit;
    • magustoiduna road, kus 100g toote kohta on kuni 15 g lisatud suhkruid.
  • Joomiseks sobivad vesi, puljong, veega lahjendatud mahl pooleks veega (50/50), taimeteed. Jooge vedelikke umbes 1-1,5 liitrit päevas, teine samapalju vedelikust peab tulema toidust, st 2-2,5 l päevas, sõltuvalt Teie kaalust ja vajalikust kaloraazist.

DUMPING SÜNDROOM

Dumping sündroom on ebameeldivate sümptomite kombinatsioon, mis tekib tavaliselt peale söömist ja mille põhjuseks on toidu kiire liikumine peensoolde.

Dumping sündroom võib avalduda kahel viisil. Varajane dumping sündroom (10-30 minutit pärast söömist) tekib siis, kui toit liigub kiiresti peensoolde ja põhjustab vedeliku liikumise veresoontest peensoolde. Selle tulemuseks võib olla kõhupuhitus, kõhulahtisus, südame kloppimine, pulsi kiirenemine, higistamine, iiveldus, oksendamine, peapööritus.

Hiline dumping sündroom (1-3 tundi peale sööki) tekib siis, kui peensoolest imendub vereringesse liigselt suhkrut ja vabaneb pankreasest kiirelt liiga palju insuliini. Selle tulemusena langeb veresuhkur ja tekivad hüpoglükeemia episoodid. Sümptomiteks on ärevus, peapööritus, kõhulahtisus, minestamine, üldinenõrkus, keskendumisraskused, näljatunne, higistamine.

Dumping sündroomi põhjuseks võib olla süsivesikuterikas toit. Sündroomi ennetamiseks vältige magusate toitude ja jookide tarbimist: kommid, pagari ja kondiitritooteid, magusad ja gaseeritud karastusjoogid, mahlad, kõrge suhkru sisaldusega kuivatatud puuviljad, moosid, šokolaad, magusad kokteilid, õlu jm alkohol.

NB! Peale söömist soovitame pikutada vähemalt 15 min, et aeglustada toidu kiiret liikumist peensoolde.

Koostajad: Tartu ülikooli Kliinikumi toitmisravi keskus ja kirurgiakliinik
2025