Munaallergia

Munaallergia on Teie lapse immuunsüsteemi reaktsioon kanamunale. Tavaliselt reageerib immuunsüsteem bakteritele ja viirustele, kuid toiduallergia puhul peab immuunsüsteem organismile ohtlikuks toiduainet ja hakkab selle vastu tootma histamiini ja teisi allergia mediaatoreid. Kanamuna on üks sagedasem allergia põhjustaja imiku-  ja väikelapseeas. Allergia sümptomid võivad munaallergia korral tekkida kiiresti – minutite jooksul, kuid mõnikord ka  2-4 tundi (või veel hiljem) pärast muna söömist.

Munakollase allergeensus väheneb, kui muna keeta 10–15 minutit. Munakollasest allergeensem on munavalge, mille allergilisus kuumtöötlemisel praktiliselt ei muutu. Munavalgele allergiline inimene peab olema ettevaatlik munakollase tarvitamisel, kuna seda on raske eraldada nii, et kollane ei puutuks kokku munavalgega. Tavaliselt möödub munaallergia 4.-7.nda eluaasta vanuses, kuid üksikutel juhtudel kestab see kogu elu. Munakollast hakatakse tavaliselt taluma varem (umbes 2.-3. eluaastal).

Munaallergia sümptomid

  • Pakitsustunne suus;
  • iiveldus, oksendamine;
  • kõhuvalu, kõhulahtisus;
  • naha punetus, sügelus, turse, nõgeslööve, ekseem;
  • ninakinnisus, vesine eritis ninast;
  • vilistav hingamine, köha;
  • silmade sügelus, pisarate vool;
  • raskematel juhtudel eluohtlik seisund anafülaksia, mille tunnusteks on:
    • neelamise ja rääkimise raskused,
    • hingamisraskus, mille on põhjustanud kõriturse,
    • südametegevuse kiirenemine,
    • nõrkustunne, mis on tingitud vererõhu langusest,
    • surmahirm, teadvusetus, krambid.

 Munaallergiast hoidumine

  • Vältige muna kui lapsel on allergoloogi poolt kindlaks tehtud munaallergia. Tervele imikule võite keedetud munakollast hakata andma alates 8.-ndast elukuust, alustades väikesest kogusest.
  • Ärge andke muna enne aastaseks saamist kui laps on allergiline mõne teise toiduaine vastu. Aastaselt alustage väga ettevaatlikult keedetud munakollasega.
  • Kui muna suhtes on allergiline rinnapiima saav laps, peab ema muna söömisest loobuma ja vältima toiduaineid, mis sisaldavad muna.
  • Hakake muna ettevaatlikult kasutama toitude koostises samm- sammult, alustades keedetud munakollase väikesest kogusest. Edaspidi keedetud munakollane koos vähese munavalgega.
  • Kui munaallergia on taandumas, võib muna kasutada toidu koostises (kotlet, pannkoogid, saiakesed, makaronid).
  • Munas ja kanalihas on ühesuguseid valke ja kanaliha võib mõnel munaallergiaga inimesel vaevusi tekitada.
  • Kanamuna suhtes allergiline inimene ei saa süüa ka teiste lindude mune (vuti, pardi).

Muna sisaldavad toidud

Mõned imikutoidud
Jäätis
Lihapallid, lihast poolfabrikaadid, kotletid    
Kastmed
Kreemid, kreemikoogid
Küpsetised, pannkoogid
Maiustused
Glasuuritud saiad ja koogid
Valge šokolaad
Majonees
Pudingid
Salatid, salatikastmed
Šerbett
Makaronid
Mõned hamburgerid
Omlett
Besee, martsipan
Suflee, pastilaa
Pähklikreem
Vahukommid
Supid

NB! Lugege pakenditelt infot toidu koostise kohta!
Teisteks muna allikateks võivad olla munašampoon, munakoor käsitööesemetes, gripivaktsiin ja mõned õlivärvid.

Toidu koostisosad, mis viitavad või võivad viidata munale

Albumiin
Ovoalbumiin
Konalbumiin
Letsitiin
Livetiin
Lüsotsüüm
Muna (valge, kollane, kuivatatud pulber, külmutatud, pastöriseeritud)
Pardi-, hane-, vutimunad
Ovoglobuliin
Ovomakroglobuliin
Ovomukoid
Ovomutsiin
Ovotransferriin
Ovovitelliin
Vitelliin jne.

Muna asendamine toidu valmistamisel

Kui retseptis on rohkem kui kolm muna, siis üldjuhul munaasendajad enam tõelist muna ei asenda.
Võltsmuna nr. 1: ½ püreestatud banaani võrdub ühe munaga magusas küpsetises (st. toitudes, mis sobivad banaanimaitsega). Lisada ka ½ tl küpsetuspulbrit.
Võltsmuna  nr. 2: segada 1 tl küpsetuspulbrit, ½ tl soodat, 2 tl jahu ja 3 tl vett. Sobib asendama ühte muna küpsetistes, eriti küpsiste retseptides. Ei asenda muna munarohketes retseptides (nt munapuder).
Võltsmuna nr. 3: segada 1,5 tl vett, 1,5 tl õli ja 1 tl küpsetuspulbrit
Ühe munavalge asendamine: lahustada 1 spl lihtsat agaripulbrit 1 spl vees. Vahustage, jahutage ja vahustage veel.
Sidujad saiades ja leibades: püreestatud kartul või avokaado/ niisutatud leivakoored või purustatud kaer

Koostaja: lastekliiniku õde Tiia Kõivist
2012