Toitumine pärast vereloome tüvirakkude siirdamist

Tulenevalt Teie haigusest, keemiaravist, siirdamiseelsest keemia- ja/või kiiritusravist ning siirdamisjärgsest immuunsupressioonist on Teie immuunsüsteem nõrgenenud. Immuunsupressioon on immuunsüsteemi pärssimine, mis vähendab organismi kaitsevõimet haiguste vastu. Immuunsupressiooni perioodidel võivad tekkida infektsioonid, sealhulgas toidus sisalduvatest elusatest mikroobidest põhjustatud haigused. Autoloogselt siirdatud patsiendid peaksid toitumissoovitusi järgima esimese 3 kuu jooksul pärast siirdamist. Allogeenselt siirdatud patsiendid vajavad toitumissoovituste järgimist kuni immuunsupressioon, transplantaat peremehe vastase reaktsiooni raviks, on lõppenud.

Kui ettevaatusabinõud ei ole enam vajalikud, soovitame siiski vähemalt ühe kuu jooksul vältida kõrge riskiga toite, nagu pastöriseerimata piim ja piimatooted, pehmed juustud, probiootilised jogurtid, toored toidud nagu muna, liha, linnuliha, kala ja karbid.

ÜLDISED TOIDUOHUTUSE SOOVITUSED

Toidu käitlemisel, valmistamisel ja tarbimisel tuleb olla eriti ettevaatlik, et vältida toidu kaudu levivatesse haigustesse nakatumist:

  1. puhastage hoolikalt käsi, pindu ja tooteid;
  2. vältige ristsaastumist (toidu saastumine mikroobidega õhu, inimeste, teiste toitude, töövahendite või tööpindade kokkupuute kaudu (nt kui kuumtöödeldud toit on asetatud lõikelauale, mida enne kasutati toortoidu käitlemiseks));
  3. valmistage/küpsetage toitu õigel temperatuuril;
  4. toidu säilitamise soovil sügavkülmutage.

OSTLEMINE

Kontrollige alati aegumiskuupäevi! Vältige toidu ostmist selle aegumiskuupäeva lähedal ja ärge kunagi tarbige pärast määratud kuupäeva. Ärge ostke kahjustatud pakendiga toitu, näiteks purunenud karbid või rebenenud pakendeid. Ärge maitske toite supermarketites. Poes poetage esmalt korvi toatemperatuuril säilitatud toiduained, seejärel sügavkülmutatud tooted ja lõpuks külmkapis säilitatavad tooted. Kontrollige, kas põrandal pole vett lihalettide, sügavkülmikute või külmikute juures. Vältige toidu transportimisel kuumi kohti.

SÄILITAMINE

Hoidke toorest ja kuumtöödeldud toitu eraldi. Kontrollige, et Teie külmik ja sügavkülmik on õigel temperatuuril. Reguleerige külmiku temperatuur alla 5C, sügavkülmik alla -18C. Visake järgi jäänud toit ära pärast 24-tunnist külmkapis avatud olekut. Kiiresti riknevad toidud tuleb peale külmkapist välja võtmist koheselt tarbida.

ETTEVALMISTUS TOIDU VALMISTAMISEKS

Enne toiduvalmistamist peske käed põhjalikult kuuma vee ja seebiga enne ja pärast toidu puudutamist. Kasutage veiseliha, kala, kana või köögiviljade valmistamiseks eraldi lõikelaudu. Eelistage klaasist või keraamilisi aluseid puidust lõikelaudadele, nii toidu ettevalmistamisel, kui serveerimisel. Puhastage pind hoolikalt enne ja peale toiduvalmistamist. Veenduge, et konservipurgid oleksid puhtad, alati peske purgid enne avamist.

TOIDUVALMISTAMINE

Vältige toiduvalmistamiseks mikrolaineahju kasutamist; seda saab kasutada toidu soojendamiseks või külmutatud toidu sulatamiseks. Vesi tuleb alati keeta kindlasti 100 kraadini. Küpsetage toitu põhjalikult; pöörake erilist tähelepanu suurematele portsjonitele ja paksematele lihalõikudele. Küpsetusaeg peaks olema piisav, et toidu sisetemperatuur jõuaks vähemalt 75°C-ni. Eelvalmistatud toidu soojendamisel kontrollgei, et temperatuur toote sees tõuseks 75°C-ni. Ärge kunagi soojendage ettevalmistatud toitu rohkem kui üks kord. Ärge kunagi külmutage uuesti juba üles sulatatud sügavkülmutatud toitu.

VÄLJAS SÖÖMINE

Siirdamisjärgsel ajal on turvalisem vältida väljas söömist ja joomist. Kui peate väljas sööma, kasutage kastmeid, maitseaineid, soola ja suhkrut ainult ühekordsetes kottides. Kontrollige, et tualetid on puhtad ja kätepesuks on seepi. Vältige teadmata päritoluga jooke nii jääga kui ilma. Valige toidukohad, kus järgitakse ohutu toidu käitlemise juhiseid (mitte tänaval väikesed toidukohad) ja eelistada kuumtöödeldud toitu. Eelnevalt tutvuda korralikult menüüga, et toidu koostises poleks kuumtöötlemata keelatud toiduaineid.

.

TOITUMISE JA KEHAKAALU JÄLGIMINE

Toitumishäirete varases staadiumis avastamiseks soovitame regulaarselt hinnata toitumist ja kehakaalu muutusi. Soovituslik on pidada päevikut, kuhu kirja panna kehakaalu, toitumise ja vedeliku tarbimisega seotud märkmeid. Tugeva ja mitu päeva kestva kõhulahtisuse puhul tuleb ühendust võtta raviarsti või hematoloogia osakonna valveõega. Töövälisel ajal (nädalavahetusel) võtke ühendust hematoloogia osakonna valvearstiga

VITAMIINID JA TOIDULISANDID

Siirdamisjärgsetel vastuvõttudel hinnatakse vitamiinide ja mineraalainete tarvitamise vajadust vereanalüüsi alusel, nagu magneesium, kaltsium, foolhape, D-vitamiini, B12-vitamiini ning vajadusel lisatakse arsti poolt raviskeemi juurde. Vältimaks luutiheduse muutusi on soovituslik lisada igapäevasele menüüle kaltsiumi ja D-vitamiini, kuid võtmise vajalikkust kinnitab Teile raviarst siirdamisjärgsel vastuvõtul.

FÜÜSILINE AKTIIVSUS

Soovitatav on kodus tegeleda mõõduka intensiivsusega treeninguga/liikumisega, kuni kolm korda nädalas, 10–60 minutit treeningu kohta. Kehalist aktiivsust seostatakse aeroobse võimekuse, lihasjõu, tervisega seotud elukvaliteedi ja enesehinnangu säilitamise või olulise paranemisega ning väsimuse ja ärevuse vähenemisega.

Lisainfot ohutu toidu käitlemise kohta saab Eesti Põllumajandus- ja Toiduameti poolt välja antud juhendist: Ohutu toitlustamine – toidu ohutu valmistamise juhend.

TOIDUPIIRANGUD

  1. Toores ja alaküpsetatud liha, mereannid (kala, karbid jms), linnuliha, munad, kastmed (k.a salatikastmed).
  2. Toorest või kuumtöötlemata liha sisaldavad toidud nagu eelküpsetatud külm liha, soolakala, külmsuitsukala jms.
  3. Kuumtöötlemata taimset päritolu lihaasendajad (tofu, tempe).
  4. Pastöriseerimata piim, juust, jogurt ja muud toorpiimatooted, pehmed juustud, hallitusjuustud, delikatessjuustud, kuumtöötlemata köögivilju sisaldavad juustud.
  5. Toored teraviljatooted (toored helbed/müslid/pudrud, toores pasta), pakendamata leib ja sai.
  6. Pastöriseerimata koorega täidetud kondiitritooted, koorekoogid.
  7. Pesemata ja koorimata toored puuviljad, kahjustatud puuviljad, marjad (maasikas, vaarikas, murakas), viinamarjad (kui pole kooritud).
  8. Kuivatatud puuviljad.
  9. Pesemata toored juurviljad, puuviljad ja ürdid ning nendest valmistatud salatid.
  10. Käsitöö majonees, mis valmistatud toorest munast.
  11. Pesemata maitsetaimi ja vürtse ei tohi toidule peale küpsetamist puistata.
  12. Röstimata või toored pähklid sh kookospähkel.
  13. Kaevuvesi (välja arvatud juhul, kui seda kontrollitakse igal aastal ja see on ohutu), külmpruulitud leige või külma veega valmistatud tee,
  14. Ostetud pastöriseerimata puu- või köögiviljamahlad. Kodus ise valmistatud mahlad koheseks tarbimiseks on lubatud.
  15. Pakendamata või ühiselt kasutatav või, margariin, määrded või ghee.
  16. Mesi on töötlemata kujul keelatud. Mett võib kasutada toidu valmistamisel, kui seda kuumtöödeldakse (kastmed, kodused küpsetised).
  17. Taimsed ja mittetraditsioonilised toidulisandid, õllepärm, kui seda süüakse ilma keetmata.
  18. Immuunsupressandi tsüklosporiini (Sandimmun Neorali) suukaudsel kasutamisel EI TOHI tarbida samaaegselt tsitrusviljasid ega nende mahla, eriti greibi- ja pomelomahla. Koos tarbimine suurendab ravimi biosaadavust.
  19. Kääritatud sademega joogid (teeseenejook ehk kombucha, kali, õlu, siidrid).
  20. Hapendatud toidud kuumtöötlemata kujul on keelatud (nt toores hapukapsas, hapukurk).
  21. Keelatud on šokolaad ja alkoholi tarbimine.

NB! Patsientidel ei ole soovituslik jälgida toitumisharjumusi või dieete, mis piiravad energiatarbimist!

Koostaja: Eliisa Marleen Metsaste
2024