Kliinikumi toitmisravi keskuse meeskond täiendas teadmisi ESPEN-kongressil

Tartu Ülikooli Kliinikumi toitmisravi keskuse meeskond osales toitmisravi (clinical nutrition) eriala Euroopa Kliinilise Toitmise Seltsi (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism; ESPEN) aastakongressil, mis toimus 13.–16. septembril 2025. aastal. Seekordne erialakongress oli järjekorras juba 47. kongress ja toimus Prahas ning kongressi motoks oli „(R)Evolution in Nutrition“.

Kongressil osales 4767 osavõtjat rohkem kui 100st kogu maailma riigist, toimus 101 ettekannete sessiooni ja kongressile ettekanneteks esitati 1516 teadustöö teesi, millest 3 ettekannet esitati Tartu toitmisravi meeskonnalt.

Kongressi eelsel päeval toimusid toitmisravi erinevate teemade Life Long Learning (LLL) õpetuskursused ja mis hõlmasid ka neli kursust prof Alastair Forbes-i ettekannetega. LLL kursustel osalemise järgselt toimusid teemadekohased eksamid.

Toitmisravi kongressil käsitleti toitmisravi erinevaid teemasid kõikidest toitmisravi valdkondadest alates keha koostise teadmistest ning hindamisvõimalustest, eakohaste toiduenergia ja toitainete vajaduste teemadest, mikrotoitainete vajadusest ka patsiendi vanust ja põhihaiguse olemust ning haigusekulgu arvesse võttes, alatoitumise riski sõelumise ning alatoitumuse hindamise mõõdikutest (näiteks STRONGkids, STAMP, SGNA, NRS2002, MAN, MUST) kuni suukaudse, enteraalse ja parenteraalse toitmisravi teemadeni, refeeding-sündroomi,ka koduse parenteraalse toitmise tüsistuste käsitlemiseni.

Suukaudse toitmisravi teemad olid näiteks eakohase tavatoidu erinevate koostistega (sh valgu sisaldus, kiudainete sisaldus jms) ravitoodetega tõhustamise valikud või suukaudsete toitmisravi preparaatide lisamine tavatoidule individuaalset toitmisraviplaani järgides.

Kongressil esitleti erinevaid suukaudseid toitmisravi preparaate kas vedelikena (joogina), kreemina või tarretisena erinevas vanuses patsientidele, kes saavad või tohivad süüa suu kaudu patsientide neelamisfunktsiooni või neelamishäiret arvestades. Käsitleti ka suukaudsete toitmisravi preparaatide erinevat koostise valikut toitmisravis, eelkõige valgu kogust toodetes, mis peab olema toitmisravi plaani kohaselt eakohases koguses võttes arvesse põhihaiguse olemust ning patsiendi kaaludünaamikat.

Fotol toitmisravi keskuse meeskond: vasakult: toitmisravi õde Gunneli Lille; laste toitmisravi arstid Oivi Uibo ja Kerttu Kivisikk; keskuse juht, gastroenteroloog Aileen Tampel; Euroopa Kliinilise Toitmise Seltsi auliige, gastroenteroloog professor Alastair Forbes; juhtumikorraldaja Häili Evert; laste toitmisravi õde Kaari Käsper.

Enteraalse toitmisravi teemad käsitlesid erineva koostisega (kiudainetevabad, kiudainetesisaldusega, eakohastest vajadustest kas madalama või kõrgema valgusisaldusega jms)  ja toiduenergiasisaldusega (1-2 kcal/ml) ravitoitudega ravi nasogastraalsondi, gastrostoomi või jejunostoomi kaudu. Enteraalse toitmise tagamiseks tutvustati toitmisravi erinevaid ravitoite ja toitmispumpasid ning tarvikuid. Toitmispumpadega on võimalik valida patsiendile vajalikku ravitoidu koguse makku manustamiseks erinevat toitmise kiirust (s.t valides sobivat toitmise aega toidukorral), ning kui patsiendil on jejunostoom, siis manustatakse toitmispumbaga ravitoit püsiinfusioonina peensoolde. Toitmispumpadega on võimalik ka eakohaselt vajaliku lisavedeliku manustamine seedetrakti. Käsitleti ka enteraalsele ravitoidule alternatiiviks olevat nn blender-toidu toitmisravi – kus tavatoit on püreestatud ning manustatakse patsiendile gastrostoomi spetsiaalse toitmispumbaga. Rõhutati aga selliste patsientide regulaarset sagedast, iganädalast-igakuist, toitmisravi nõustamise vajadust, et kogu püreestatud toit oleks eakohase toiduenergiaga ja toitainete sisaldusega, et selle toitmise meetodi tüsistusena ei kujuneks toiduenergia ja toitainete vaegusest patsiendi kõhnumine, alatoitumus.

Parenteraalse toitmise teemad keskendusid statsionaarse ja raviteekonnas edasiselt koduse ravi korraldusele ning ravitüsistustele ning erinevate toitmispumpade ja tarvikute tutvustamisele.

Kongressi ettekanded käsitlesid toitmisravi rolli haiguste ennetamises kui ka ravis meditsiini kõikides erialades ning enneaegsete vastsündinute vanusest elulõpuravi saavatele  patsientidele, näiteks nii ägedate kui krooniliste seedetrakti (sh pankreatiit, soolepuudulikkus), neuroloogiliste (sh insuldi), hemato-onkoloogiliste, endokrinoloogiliste (sh rasvumine, 1. tüüpi diabeet), kirurgiliste (sh perioperatiivne toitmisravi), kopsuhaiguste (sh tsüstiline fibroos), südamehaiguste (sh düslipideemia), ortopeediliste (sh osteoporoos), neeruhaiguste, hemodialüüsi ja peritoneaaldialüüsi jms korral. Kogu maailmas terviseprobleemiks kujunenud, aasta-aastalt sagenev rasvumine, ka laste rasvumine, hõlmas tähelepanu kongressil. Rõhutati, et rasvumist peab käsitlema kui haigust, kus toitmisravi omab rolli tüsistuste ennetamises, kuid kindlasti juba tüsistuse ravis.

Käsitleti ka toitmisravi alustamise, valikute ja mahu eetilisi aspekte erinevas vanuses patsientidele, s.h enneaegsete vastsündinute toitmisravis, elulõpuravis.  

Oivi Uibo ja Aileen Tampeli osalemist kongressil toetas Tartu Arstide Liit, Kerttu Kivisikk sai osalemisetoetuse SA Arstide Täienduskoolituse fondilt.

Kliinikumi Toitmisravi meeskond sai erialakongressilt olulisi teadmisi, mida saame igapäevaselt kasutada oma igas vanuses patsientide toitmisravi õigeaegse vajaduse otsustes ja patsientidele eakohaseid ja individuaalseid toitmisraviplaanile tuginedes erinevaid toitmisravi võimalusi kasutades.

Tartu Ülikooli Kliinikumi toitmisravi keskus: https://www.kliinikum.ee/kliinikud-ja-teenistused/keskused/toitmisravi-keskus/


Dr Oivi Uibo
Toitmisravi keskus