Gaasivaene dieet

GAASIDE TEKKIMINE

Teatud toidud ja toiduained võivad tekitada gaase. Sagedamini tekitavad gaase need toiduained, mis sisaldavad süsivesikuid ja vees lahustuvaid kiudaineid. Keha reaktsioon toidule sõltub sellest, kui hästi Te seedite süsivesikuid ja millist tüüpi baktereid on Teie soolestikus. Seedetrakti tõhususes mängib rolli ka see, kui aktiivselt Te liigutate ja suudate gaase väljutada.

Lähtuge järgnevatest teadmistest ja soovitustest, kui gaasid ja puhitus tekitavad Teile vaevusi või kui gaaside vähendamine sooltes on vajalik uuringu või protseduuri läbiviimiseks.

GAASE PÕHJUSTAVAD TEGURID

  • Järsk muudatus toitumises. Soovitame vajadusel muuta toitumist järk-järgult.
  • Liigne õhk maos, mis on tekkinud siis, kui söömise ajal rääkida, juua kõrrest või nätsu närida.
  • Suitsetamine.
  • Kõvade kommide lutsutamine ja kommides olevad magusained.
  • Karboniseeritud jookide (sooda) joomine. Soovitav on juua puhast vett, see parandab vedelike ainevahetust ja leevendab puhitust.
  • Kiirustades söömine ja toidu ebapiisav närimine. 
  • Muu tegevus söömise ajal. Söömise ajal näiteks teleri või arvuti vaatamine, võib muuta märkamatult söömise tempot ja seeläbi soodustada gaaside teket.
  • Ebaregulaarne söömine, liiga pikad söömise vaheajad ja seejärel liigse toidukoguse söömine.
  • Kõhukinnisus.
  • Madal füüsiline aktiivus.
  • Stress ja ärevus.
  • Praetud toidud. Eelistada tuleks hautatud, keedetud ja küpsetatud toite.
  • Pakendatud valmistoitudes ja poolfabrikaatides sisalduvad süsivesikud ning toidu- ja maitseained.
  • Marineeritud ja kääritatud toidud.
  • Individuaalne talumatus toidule või toiduainele.  
  • Teatud toiduainete kombinatsioon (nt keefir värske leivaga, piim teraviljadega, puu- ja köögiviljad teraviljadega, puuviljad pärast rasvast ja valgurikast toitu).  Soovitav on mitte juua vedelikku koos toiduga, kuna on oht tarbida liigselt õhku.
  • Suure rasvasisaldusega dieedid.
  • Kiudainepreparaadid.
  • Erinevad haigused ja haigusseisundid (toidutundlikkus, peptiline haavand, gastroösofageaalne reflukshaigus (GERD), gastroparees, ärritatud soole sündroom (IBS), tsöliaakia, Crohni tõbi, haavandiline koliit, hüpolaktaasia, fruktoositalumatus).

Peaaegu iga toit või toitude kombinatsioon võib põhjustada gaase! 

GAASE PÕHJUSTAVAD TOIDUAINED

  • Köögiviljad – lehtkapsas, valge peakapsas, lillkapsas, brokoli, rooskapsas, spargel, naeris, rukola, redis, (hapu)kapsas, porru, sibul, küüslauk, spargel, artišokk, maapirn, porgand.
  • Kaunviljad –  oad, herned ja läätsed.
  • Puuviljad – õun, pirn, ploom, kirss, aprikoos, kuivatatud puuvili, toores virsik, puuviljakonservid omas mahlas.
  • India pähklid.
  • Teraviljad – nisu, oder, rukis, kaer, mais, pruun riis.
  • Piim ja piimatooted – kohupiim, kodujuust, ricotta, mascarpone, pehmed juustud.
  • Joogid – piim, puuviljamahl, kaerajook, India pähkli jook, mandlijook, karastus-, energia- ja spordijoogid.
  • Valmistoidud ja poolfabrikaadid, rasvarikkad ja liiga vürtsikad toidud, magustajad (sorbitool, mannitool, ksülitool, erütritool ja maltitool).
  • Kohvi ja tee tarbimisel arvestada individuaalse taluvusega.

Seened, liha, praetud munad, kala nõuavad pikemat seedimise aega, seetõttu ei ole soovitatav kohe peale sööki pikali minna.  Vältima peaks ka säilivusaja ületanud toidu söömist ning söögikorra ajal suure koguse või külma vee joomist.

GAASE EI PÕHJUSTA

  • Köögiviljad – lehtsalat, suvikõrvits, spinat, tomat, Hiina lehtnaeris ehk Bok choy.  Proovida võib ka paprikat, peeti, kurki, kartulit ja baklažaani – jälgida individuaalset taluvust.
  • Puuviljad – murakad, mustikad, jõhvikad, greip, maasikad, melon, viinamarjad, banaan, kiivi, papaia, virsikud siirupis.
  • Aurutatud  köögiviljad/puuviljad.
  • Teraviljad – valge riis, tatar, riisileivad, gluteenivaba leib, pärmita leib; riisi- ja tatrapuder veega.
  • Lihatooted – madala rasvasisaldusega ise töödeldud kana-, looma- ja sealiha, keedetud ja aurutatud kala, keedetud muna.
  • Laktoosivabad ja madala rasvasisaldusega jogurtid.
  • Joogid – vesi, riisijook, Kreeka pähkli jook (lisa- ja magusaineteta), tee/vesi  ingveri või piparmündiga.
  • Maitsetaimed – must pipar, sool, köömned, kaneel, majoraan, koriander, rosmariin, ingver, aniis, kurkum, basiilik, petersell.
  • Apteegitillitee, köömnetee, kummelitee, värske ja kuivatatud till ja selle seemned (aitavad kaasa toidu seedimisel ja vähendavad gaaside teket). 
  • Kreeka pähklid.
  • Õunasiidriäädikas.

KUIDAS SÜÜA NII, ET GAASE EI TEKIKS

  • Vältige rääkimist söömise või joomise ajal.
  • Sööge korraga väiksemaid portsjoneid.
  • Närige toitu korralikult ja sööge võimalikult aeglaselt.
  • Vältige närimiskummi, kõvasid komme, gaseeritud jooke ja kõrrega joomist.
  • Vähendage vajadusel kiudaineid.
  • Kontrollige, et proteesid kinnituvad hästi, see aitab vältida liigse õhu neelamist.
  • Pidage meeles, et ka tervislikud toidud võivad gaase põhjustada, nt kaunvilju leotage vees enne nende kuumtöötlemist.

GAASIDE VÄHENDAMISE KATSEDIEET

Kui arst on kindlaks teinud, et ülemäärast gaaside teket ei põhjusta haigusseisund, saab proovida toiduainete välistamise dieeti. Menüüst eemaldatakse toiduained, mis võivad sümptomeid põhjustada.

Dieeti võib läbi viia kahel erineval viisil:

  1. Jätkake söömist nagu tavaliselt, kuid loobuge vähemalt nädalaks ühe toidugrupi toiduainetest (teraviljatooted, puuviljad, köögiviljad, piim ja piimatooted, kala-linnuliha-liha-muna, pähklid ja seemned). Kui gaaside vähenemist ei toimu, lisage toiduained uuesti menüüsse ja jätke järgmisel nädala välja teise toidugrupi toiduained. Jätkake seni, kuni olete kindlaks teinud gaase tekitavad toiduained. 
  2. Piirake 3−4 päeva kõiki toiduaineid, mis võivad gaase tekitada. Seejärel lisage toidukorda tagasi üks toiduaine korraga ja jätkake kolme- kuni neljapäevaste vahedega teiste toiduainete lisamist. Kui valik probleeme ei tekita, võib toiduaine jääda menüüsse. Kui on märgatav tõus gaaside tekkimises, jätke probleeme tekitav toiduaine uuesti välja ja proovige järgmist toiduainet menüüsse lisada. Jätkake seda protsessi, kuni kõik gaase tekitavad toiduained on tuvastatud. Alustage menüüsse nende toiduainete lisamisega, mis aitavad enam menüüd mitmekesistada. 

Sagedasemad gaase tekitavad toiduained erinevate kirjandusallikate põhjal on oad (kõik liigid), piim ja piimatooted. Lisaks põhjustavad paljudel inimestel gaase ka  sibul, seller, porgand, rosinad, aprikoosid, ploomimahl, nisutooted ja rooskapsas.

Gaase tekitavaid  toite ei ole alati vaja menüüst  täielikult välja jätta. Mõnikord on need talutavad väiksemates kogustes. Näiteks, kolm klaasi piima päevas võib põjustada liigset gaaside teket, kuid piima piiramine ühe klaasiga päevas ei pruugi probleeme tekitada.

Paljud inimesed kurdavad, et kiudainete lisamine toidule põhjustab gaase. Selle probleemi vähendamiseks lisada kiudaineid toidule järk-järgult mitme nädala jooksul.

GAASIDE TEKET VÄHENDAV NÄIDISMENÜÜ

HOMMIKUSÖÖK

Tatrahelbepuder veega  
Marjamoos 
Pärmivaba leib 1 viil, vajadusel riisileib
Munavõi 
Kohv või tee (suhkruga)

LÕUNASÖÖK

Jõhvikamahl 
Kana rinnafilee hautatud
Aurutatud või keedetud riis
Aurutatud spinat
Keedetud peet
Toidu valmistamiseks sool, pipar, või
Pärmivaba leib 1 viil, vajadusel riisileib
Virsikukompott

ÕHTUSÖÖK

Kotlet lahjast veiselihast  (sool, pipar)
Hautatud suvikõrvits
Riisinuudlid
Aedsalati ja tomati salat (õli, sool, pipar)
Mahlajäätis
Lahja (0,5%) või laktoosivaba piim

Koostaja: dieetõde Jane Maastik
12/2022